Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

Voorlopige cijfers wijzen op recordgroei Duitse economie

De economie van Duitsland, voor Nederland de belangrijkste handelspartner ter wereld, is het afgelopen jaar met 3,6 procent gegroeid. Dat blijkt uit voorlopige groeicijfers van het Duitse federale bureau voor statistiek in Wiesbaden.

Volgens internationale persbureau’s is dit de sterkste groei sinds de hereniging van het land in 1990. De groei is te danken aan toegenomen export en een sterk aangewakkerde binnenlandse vraag.

In 2009 nog recordkrimp
Het groeicijfer contrasteert sterk met de krimp van de Duitse economie in 2009 van 4,7 procent. Dit was de slechtste prestatie sinds de Tweede Wereldoorlog.

Volgens NRC-economieredacteur Maarten Schinkel is dit “buitengewoon goed nieuws”.

“Duitsland heeft een relatief ondiep dal gehad, en ze komen nu alweer met deze cijfers. Dit is hoofdzakelijk te danken aan de kwaliteit van de Duitse industrie. Er worden producten gemaakt waar bijvoorbeeld in China veel vraag naar is. Chinezen hebben voor van alles en nog wat een surrogaat, maar niet voor Duitse automerken.”

“Duitsland profiteert ook van de regeling voor deeltijd-ww die Merkel heeft ingevoerd tijdens de crisis. Die hebben we hier in Nederland destijds ook gehad. Daardoor kan aan de groeiende vraag meteen voldaan worden, zonder dat er eerst weer personeel aangenomen moet worden.”

“De overheidsfinanciën van Duitsland zijn ook alweer in prima conditie, met een tekort van iets meer dan 3 procent. Moet je nagaan, een jaar na de crisis alweer op de Europese norm zitten.”

Duitsland doet het goed ondanks crisis in EU
Het is niet zo dat Duitsland ‘profiteert’ van de malheur in bijvoorbeeld Ierland, Portugal en Spanje.

“Het klopt dat Duitsland goedkoop geld aan kan trekken op de financiële markt omdat andere landen niet betrouwbaar worden geacht. Maar Duitsland is juist gebaat bij goed presterende economiën om zich heen. Veel export blijft binnen Europa, dus meer vraag in andere EU-landen zou alleen maar in het voordeel van Duitsland zijn.”

Voor Nederland is deze groei-opleving van Duitsland ook zeer bevorderlijk, zegt Schinkel.

“Wij profiteren natuurlijk als toevoerland van de Duitse ‘upswing’, en hebben daarnaast het voordeel dat we monetair gezien tot Duitsland gerekend worden. Daardoor kunnen wij ook goedkoop geld aantrekken op de financiële markt.”

Volgens een analist van ING is het ongebruikelijk dat de voorlopige groeicijfers bekend zijn gemaakt voor de cijfers van het laatste kwartaal zijn gepubliceerd. Hij leidt uit het groeipercentage van 3,6 procent af dat de kwartaal-op-kwartaalgroei in het laatste kwartaal afgenomen is, mogelijk door de winterse omstandigheden in de maand december.

Volgens Schinkel wordt een dip in de vraag door weersomstandigheden in het volgende kwartaal wel weer ingehaald.