Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Verlies clubs ruim miljard

Het Europese profvoetbal heeft in 2009 een gezamenlijk nettoverlies geleden van 1,2 miljard euro. Dat maakte de Europese voetbalbond UEFA gisteren in Nyon bekend. Niet eerder was het verlies zo groot.

Hoewel de totale opbrengsten ten opzichte van 2008 stegen tot 11,7 miljard, groeiden de kosten met bijna 10 procent naar 12,9 miljard. Uit het UEFA-overzicht blijkt dat meer dan de helft van alle clubs die uitkomen in de hoogste divisie van hun land verlies lijdt.

Dat verlies wordt met name veroorzaakt door de hoge spelerssalarissen die in het voetbal worden betaald. Maar liefst 73 clubs gaven meer dan 100 procent van hun opbrengsten uit aan salarissen. In het overzicht van de UEFA worden geen individuele clubs genoemd.

UEFA-voorzitter Michel Platini benadrukte gisteren dat hij maatregelen gaat nemen. Vanaf het seizoen 2014/2015 worden clubs uitgesloten van deelname aan Europese competities zoals de Champions League en de Europa League, wanneer de uitgaven van de clubs hoger zijn dan de inkomsten. Rijke clubeigenaren mogen dan ook geen geld meer steken in zo’n club. Ze mogen wel investeren in de jeugdopleiding, maar niet in het aantrekken en betalen van spelers. Volgens de UEFA voldoet 60 procent van de clubs nu niet aan het Financial Fair Play-reglement.

Platini waarschuwde dat hij niet zal aarzelen de regels te handhaven, ook als daarmee een grote club wordt uitgesloten van Champions League-deelname. „Geen enkele voetballiefhebber wil dat clubs die tot het erfgoed van het Europese voetbal behoren verdwijnen als gevolg van risicovol management”, zei Platini. De UEFA-maatregelen worden gesteund door de ECA, belangenorganisatie van Europese topclubs.