Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Binnenlands bestuur

Veel vrouwen Marokko blootgesteld aan geweld

Vrouwen in steden blijken kwetsbaarder dan op het platteland.

Meer dan 60 procent van de vrouwen in Marokko is in een periode van een jaar blootgesteld aan een vorm van geweld, waaronder psychologische agressie. Dat blijkt uit officieel onderzoek dat in Rabat is gepubliceerd. Het onderzoek onder 8.300 vrouwen is tussen juni 2009 en januari 2010 uitgevoerd.

Psychologisch geweld is de meest voorkomende vorm. Daaronder verstaan de onderzoekers een „daad die erop is gericht een vrouw te overheersen of te isoleren, of haar te vernederen of het haar ongemakkelijk te maken”. Van de ondervraagden heeft 48 procent dat meegemaakt, met name in het huwelijk. Fysiek geweld had meer dan 15 procent van vrouwen in de onderzochte periode meegemaakt, met name in de steden en dan op publieke plaatsen. De daders waren in meerderheid mannen onder de 35 jaar oud. Bijna 9 procent meldde een vorm van seksueel geweld.

In het algemeen bleken vrouwen in de steden kwetsbaarder te zijn dan op het platteland, armen meer dan rijken en vrouwen „in moderne, korte kleren” meer dan vrouwen in islamitische kledij. (NRC)