Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Uitgelicht

Teddyberen van het ijs voor Afrika Rotterdam. Jan Amoraal (66) verzamelt overgebleven knuffels in de schaatshal Thialf in Heerenveen. Zo’n twaalf geleden begon Amoraal zich af te vragen waar de teddyberen bleven die door fans op het ijs werden gegooid. Want de meeste schaatsers laten ze liggen. In een container, zo bleek. En dat vond hij zonde. Nu verzamelt Amoraal de knuffels en zorgt hij ervoor dat ze bij verstandelijk gehandicapte kinderen terechtkomen. Of hij verscheept ze naar Tanzania en Mozambique, voor de arme kinderen daar. Deze foto is onderdeel van de tiende versie van het project Document Nederland van NRC Handelsblad en het Rijksmuseum. Elk jaar wordt een fotograaf op pad gestuurd met een thema. Dit jaar is dat 'fans'. Fotograaf Raimond Wouda (1964) ging in Nederland op zoek naar enthousiasme en passie. Niet alleen voor popsterren, maar ook voor sporters, soaps en de gothiccultuur. De foto’s zijn te zien in fotomuseum Huis Marseille in Amsterdam. Morgen wordt de expositie geopend. De foto’s zijn ook te vinden in de themabijlage van NRC Handelsblad, die morgen bij de zaterdagkrant zit. Document Nederland: Fans. Morgen in de themabijlage van NRC Handelsblad en vanaf morgen tot 24 februari 2008 in fotografiemuseum Huis Marseille, Keizersgracht 401, Amsterdam Foto Raimond Wouda
Teddyberen van het ijs voor Afrika Rotterdam. Jan Amoraal (66) verzamelt overgebleven knuffels in de schaatshal Thialf in Heerenveen. Zo’n twaalf geleden begon Amoraal zich af te vragen waar de teddyberen bleven die door fans op het ijs werden gegooid. Want de meeste schaatsers laten ze liggen. In een container, zo bleek. En dat vond hij zonde. Nu verzamelt Amoraal de knuffels en zorgt hij ervoor dat ze bij verstandelijk gehandicapte kinderen terechtkomen. Of hij verscheept ze naar Tanzania en Mozambique, voor de arme kinderen daar. Deze foto is onderdeel van de tiende versie van het project Document Nederland van NRC Handelsblad en het Rijksmuseum. Elk jaar wordt een fotograaf op pad gestuurd met een thema. Dit jaar is dat 'fans'. Fotograaf Raimond Wouda (1964) ging in Nederland op zoek naar enthousiasme en passie. Niet alleen voor popsterren, maar ook voor sporters, soaps en de gothiccultuur. De foto’s zijn te zien in fotomuseum Huis Marseille in Amsterdam. Morgen wordt de expositie geopend. De foto’s zijn ook te vinden in de themabijlage van NRC Handelsblad, die morgen bij de zaterdagkrant zit. Document Nederland: Fans. Morgen in de themabijlage van NRC Handelsblad en vanaf morgen tot 24 februari 2008 in fotografiemuseum Huis Marseille, Keizersgracht 401, Amsterdam Foto Raimond Wouda

Film

High Crimes (Carl Franklin, 2002, VS). Schematisch rechtbankdrama waarin advocate Ashley Judd de onschuld probeert aan te tonen van echtgenoot die als militair in El Salvador burgers zou hebben doodgeschoten. RTL8, 20.30-22.40u.

Indiana Jones and the Temple of Doom (Steven Spielberg, 1984, VS). Tweede Indiana Jones-film, overrompelend avontuur waarin archeoloog Harrison Ford korte metten maakt met heidense Inca-rituelen. Een der lucratiefste Amerikaanse films aller tijden. BBC1, 21.10-23.00u.

Rectificaties / gerectificeerd

Correcties & aanvullingen

In de film Indiana Jones and the Temple of Doom maakt de archeoloog geen korte metten met Inca-rituelen (12 januari, pagina 18), maar met ‘Kali’-rituelen.

First Mission (Boris Paval Conen, 2010, Nederland). Deels door Postcodeloterij gefinancierd, onhandig geëngageerd drama over vrouwelijke Arts Zonder Grenzen die compassie toont met de derde wereld. Met Anniek Pheifer, Tygo Gernandt, Mark Rietman. Ned.3, 22.00-23.55u.

The MatchMaker (Mark Joffe, 1997, Ierland/Engeland/VS). Romantische komedie waarin de assistente van een Amerikaanse senator naar Ierland wordt gestuurd voor meer informatie over zijn afkomst. Ze komt terecht in dorpje waar net het jaarlijkse koppelingsfestival aan de gang is. Bol van clichés. RTL5, 22.35-0.25u.

Actualiteiten

EénVandaag. Sparta wil het schilderij van Van Mastenbroek terug dat verdween uit de bestuurskamer van de Rotterdamse club tijdens een verbouwing in 1997. Onlangs dook het schilderij op. Woningbouwcorporatie Rochdale heeft geen financiële middelen om de Bijlmerflat Kleiburg te renoveren en er koopwoningen van te maken, dus wordt de flat voor 1 euro aangeboden aan geïnteresseerde projectontwikkelaars. Ned.1, 18.15-18.40u.

De wereld draait door. Te gast zijn deelnemers van het DNA-programma Wie is mijn vader, onder meer met spermadonor Bob Bezuyen die met zijn kinderen in contact wil komen. Verder aandacht voor het popfestival Noorderslag en een optreden van de Nederhop-band Boef en de Gelogeerde Aap. Ned.3, 19.30-20.25u.

Uitgesproken WNL. Verslag over de oproep van PvdA-leider Job Cohen tot een grote linkse betoging op 16 januari onder de titel Een nieuw jaar, een ander Nederland, met een toelichting van PvdA-Kamerlid Diederik Samson. Ook aandacht voor het ‘paardenbesluit’ dat de Dierenbescherming gaat aanbieden aan de staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, Henk Bleker. In het document staan minimumeisen vermeld waaraan de zorg voor paarden en pony’s moet voldoen. Ned.2, 20.25-20.55u.

Moraalridders. Joost Eerdmans over de ambachtelijkheid van journalistiek. Bamber Delver, directeur van Stichting Kinderconsument, geeft zijn mening over de film New Kids Turbo. Presentatie Tijs van den Brink en Andries Knevel. Ned.2, 21.20-22.00u,

Nieuwsuur. Reportage over de site met ‘positief nieuws’, One/11, een verslag uit Strijen waar de gevolgen van de Moerdijkramp aan de burgers worden uitgelegd en een reportage uit Australië dat door overstromingen wordt geteisterd. Ned.2, 22.00-22.45u.

Pauw & Witteman. Transavia-piloten Tim Weert en Edwin Brouwer getuigden deze week tegen collega-piloot Julio Poch, die zou hebben verteld over de dodenvluchten die hij zou hebben uitgevoerd voor het Argentijnse Videla-regime. Voor het eerst vertellen de getuigen hun kant van het verhaal. K1-fighter Alistair Overeem, drievoudig wereldkampioen, vertelt over de hardste vechtsport ter wereld. Ned.1, 23.00-23.55u.

Informatief

Goudmijn. Bijzondere verhalen van gewone mensen. Barbara Verdoes vindt in de nalatenschap van haar opa een ontroerende afscheidsbrief van een krijgsgevangene die in WO II door Duitsers is gefusilleerd. Zij wil de brief na 69 jaar bij de betrokken familie bezorgen. Dan wacht haar een grote verrassing. Ned.2, 18.25-18.55u.

Das Duell: Porsche gegen Volkswagen. Aanvankelijk wil Porsche Volkswagen overnemen, uiteindelijk worden de rollen omgedraaid. Naast een economische strijd is ook sprake van een langdurig familieconflict tussen de neven Wolfgang Porsche en Volkswagen topman Ferdinand Piëch Cousins. Een documentaire over een bijzondere ondernemersfamilie en de oorzaak van de machtsstrijd. Arte, 20.15-21.5u.

Uit de kast. Arie Boomsma volgt jonge homo’s en lesbiennes bij hun coming-out. Theo vertelt aan zijn familie en vrienden dat hij op jongens valt. Ned.3, 21.15-21.50u.

Wohin marschiert die Armee? Reportage over de afschaffing van de dienstplicht in Duitsland. In plaats van 240.000 militairen en dienstplichtigen zullen voortaan 160.000 beroepssoldaten voor de veiligheid van Duitsland paraat staan in binnen- en buitenland. Politici en militairen geven hun mening. ARD, 22.45-23.30u.

Profiel: Jan Mulder. Onder de titel De speelvogel schetst Fons de Poel het leven en de carrière van Jan Mulder. Ooit was hij de ongrijpbare voetbalspits van het Brusselse Anderlecht, nu de al even ongrijpbare schrijver en columnist die als televisiepersoonlijkheid uitgroeide tot nationale sidekick. Speelvogel is de Vlaamse term voor iemand die in het leven een vrije rol pakt ‘en dat is precies wat Mulder altijd heeft gedaan’, zegt Bert Wagendorp. Ned.2, 22.50-23.30u.

Verslaafd aan het verzamelen. Documentaire serie over mensen die lijden aan een onbedwingbare verzamelwoede. Experts bieden hulp en beginnen met opruimen, maar voor sommige verzamelaars is zelfs het weggooien van zelfs het onbeduidendste voorwerp pijnlijk en onverdragelijk. SBS 6, 23.20-0.20u.

VPRO Import: The Oath. Documentaire over Abu Jandal, een voormalige lijfwacht van Osama Bin Laden die nu in Jemen taxichauffeur is. De ex-terrorist doceert nog wel Jemenitische mannen over ‘de Amerikaanse heidenen’. En spreekt hij over zijn zwager Salim Hamdan, sinds 2001 gevangene in Guantánamo Bay en in 2004 één van de eerste terrorismeverdachten die werden berecht. Regisseur Laura Poitras zet in de film vraagtekens bij het Amerikaanse Midden-Oostenbeleid. Ned.2, 23.30-1.10u.