Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Terrorisme

Tunesië probeert angel uit protest te halen

President Zine al-Abidine Ben Ali heeft vandaag in een ommezwaai minister van Binnenlandse Zaken Rafik Belhaj Kacem ontslagen en andere verzoenende maatregelen genomen om de angel uit het aanhoudende sociaal-economische protest in Tunesië te halen. Eerder op de dag waren legereenheden gestationeerd in het centrum van Tunis en in volksbuurten van de hoofdstad waar gisteren een menigte betogers gebouwen plunderde.

Behalve het ontslag van minister Kacem meldde premier Mohamed Ghannouchi op een persconferentie namens Ben Ali dat de meeste mensen worden vrijgelaten die zijn gearresteerd sinds half december een golf van betogingen zich over het land verspreidde. Voorts komt er een speciale commissie van onderzoek naar corruptie van sommige regeringsfunctionarissen.

De betogers protesteren tegen de hoge werkloosheid (14 procent) en de omvangrijke corruptie, met name in de omgeving van de president. Betogers en oppositiegroepen stellen echter toenemend ook politieke eisen, tot en met het aftreden van het autoritaire regime van Ben Ali. De president zelf noemde de protesten maandag nog in een toespraak „terroristische acties” die zouden worden aangestuurd vanuit het buitenland.

Gisteren meldden oppositiebronnen dat de stafchef van het leger, generaal Rachid Ammar, is ontslagen die zou hebben geweigerd zijn troepen opdracht te geven de aanhoudende rellen neer te slaan. Generaal Ammar zou bezwaren hebben geuit tegen excessief gebruik van geweld. Bij leger- en politie-optreden tegen betogers zijn volgens de regering in totaal 23 doden gevallen, maar volgens mensenrechtenorganisaties veel meer. (AFP, AP, Reuters)