Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Zorg

Stress kan meer kwaad bij katten dan ziekte

Katten worden vaker ziek en onzindelijk als ze onregelmatig leven.

Rust en regelmaat, dat heeft een kat nodig. Alleen dan levert hij de reinheid er zelf bij: zelfs katten met chronische blaasproblemen doen het netjes op de bak als ze op vaste tijden eten krijgen en een vast persoon die met ze speelt. Hun vacht ziet er dan ook beter uit en ze braken niet meer. Daar staat tegenover dat gezonde katten vaak onzindelijk en ziek worden als hun dagelijkse routine wordt doorbroken of als ze tijdelijk een andere verzorger krijgen.

Dierenartsen ontdekten toevallig dat katten met chronische blaasontsteking sterk opknapten door vaste routines. De katten waren door hun baasjes weggedaan omdat ze onzindelijk waren, maar dat was niet per se nodig geweest, schrijven de onderzoekers in het Journal of the American Veterinary Medical Association (januari).

De katten verbleven in een kooi van 70 bij 75 bij 78 cm met een kattebak en volop speeltjes, waar ze één à anderhalf uur per dag uit mochten om (als ze wilden) met andere katten en hun vaste verzorger te spelen. Dat lijkt schraal, maar de dieren werden er duidelijk beter van. Ter vergelijking onderwierpen de onderzoekers gezonde katten aan dezelfde omstandigheden en vaste dagindeling. Die leek het ook allemaal prima te bevallen. Alleen van verandering raakten de katten, of ze nou ziek of gezond waren binnengekomen, onzindelijk en onwel.

En ze deden écht niet alsof, mailt onderzoeker Tony Buffington nog, want zo las hij zijn onderzoek terug op internet: alsof katten ziekte zouden faken wanneer hun iets niet bevalt. Buffington meldt ook dat de katten uit de studie klassieke muziek bij het spelen fijn vonden. Vooral Vivaldi.