Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

Schippers neemt afstand van notitie

Minister Schippers (Volksgezondheid, VVD) zegt een notitie die haar ambtenaren hebben opgesteld over een tijdelijke vermindering van de marktwerking in de zorg niet te willen uitvoeren. Ze wil het beleid „fors omgooien”.

Dat zei ze gisteren tijdens het vragenuur in de Tweede Kamer. In de notitie ‘prestatiebekostiging’ van 23 november 2010, die dus ruim een maand na de start van het kabinet is opgesteld, staat dat ze van plan is de marktwerking in de zorg tot 2015 te verminderen, omdat de kosten anders uit de hand lopen. Een week later werd de notitie met organisaties uit de zorgsector besproken, onder leiding van directeur-generaal Léon van Halder. Organisaties als Zorgverzekeraars Nederland en Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen gingen er tot gisteren van uit dat de notitie leidend zou zijn voor Schippers. NRC Handelsblad publiceerde vorige week maandag over de ambtelijke notitie.

Schippers wil de zorg verder liberaliseren, maar om de kosten te beperken was ze volgens de notitie van plan om een maximaal budget voor alle ziekenhuizen en klinieken in te voeren, in een overgangsfase van 2012 tot 2015. Als ziekenhuizen en klinieken over dit budget heen zouden gaan, dan draait de sector zelf voor de kosten op. Op die manier zou de marktwerking teruggedrongen worden. Een woordvoerder van Schippers liet vorige week weten dat de minister niet op de hoogte was van de notitie en ook niet wist van het overleg met diverse partijen. In de Kamer zei de minister gisteren echter op basis van de notitie in december besloten te hebben het beleid om te gooien. Ze zei niet hoe.

Partijen uit de zorg zijn verbaasd dat Schippers afstand neemt van haar directeur-generaal. „Er is een overgangsfase nodig. Daar moet Schippers aan wennen”, zei Tony Lamping, directeur zorg van Zorgverzekeraars Nederland deze week. Schippers wil deze maand met aangepaste plannen komen.