Dit is een artikel uit het NRC-archief

Oorlog

Rusland: Poolse crew schuldig aan crash president Kaczynski

Een internationale commissie die onderzoek deed naar het vliegtuigongeluk waarbij de Poolse president Lech Kaczynski vorig jaar omkwam, wijst de Polen aan als schuldigen. Het personeel zou onder druk zijn gezet om te landen tijdens slechte weersomstandigheden, door een bevelhebber die had gedronken.

Dat blijkt uit een Russisch onderzoeksrapport dat vandaag werd gepresenteerd.

Polen voorlopige conclusies
Vorige maand werden de voorlopige conclusies nog verworpen door Polen. Volgens de premier van Polen, Donald Tusk, staan er fouten in het Russische rapport. Het rapport is volgens Tusk in de huidige vorm onacceptabel omdat er geen gehoor is gegeven aan Poolse eisen in het onderzoek. Het voorlopige rapport werd drie maanden geleden overhandigd aan de Poolse regering.

NRC-correspondent Stéphane Alonso zei daar toen over:

“Tusk twijfelt er niet aan dat Polen de hoofdverantwoordelijkheid draagt voor de vliegramp, maar vindt dat de Russen hun eigen rol in het ongeluk teveel wegcijferen. Zo schijnt het radarstation in Smolensk onderbezet te zijn geweest. Het conflict over het eindrapport gaat dus niet zozeer over de ramp zelf, maar over het Russische onderzoek ernaar.”

Vliegtuigongeluk
Kaczynski en 95 anderen, inclusief zijn vrouw, kwamen om bij het vliegtuigongeluk in april vorig jaar, toen het vliegtuig probeerde te landen in het Russische Smolensk.

NOS-correspondent Kysia Hekster reageert hier op het onderzoek over de vliegtuigcrash.