Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Politie, recht en criminaliteit

Registratie KvK moet gratis

opinext@nrc.nl

Als startend ondernemer kun je prima zonder de KvK, al is hun bedrijvenregister bij juridische geschillen erg handig. De meeste ondernemersinformatie is via internet gratis beschikbaar of, net als bij de KvK, te koop. En het blad Eigen Bedrijf dat elke ingeschrevene ontvangt, mist als veredelde brochure de inspiratie en het praktisch nut van bladen als Sprout, Bright en De Zaak.

De registratieplicht lijkt de enige rechtvaardiging van het voortbestaan van de KvK. Maar waarom is die dan niet gratis, net als een sofi- en btw-nummer? Dat is geen zaak voor mediation, maar van de politiek. En ik hoop dat het huidige kabinet daarin een keuze maakt.

Rogér van Domburg

Publicist en eigenaar van Seneca Media