Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Cultuur

Ready? Steady? Cook!

Het Britse kookprogramma Ready Steady Cook verdwijnt tot mijn grote verdriet van de buis. Hoewel er hysterisch in werd geschreeuwd, gegrapt en gekookt, was ik er toch nogal dol op. Het was zo’n programma waarin eigenlijk elke dag exact hetzelfde gebeurde. Dezelfde volgorde, dezelfde presentator, dezelfde grapjes. Zeer verslavend, zo’n strak format. En tegelijkertijd heel rustgevend.

Voor wie het niet kent: in de show komen twee tegenstanders naar de studio met boodschappen ter waarde van vijf pond. Twee chefs moeten daarmee binnen twintig minuten het winnende menu proberen te bereiden.

Ik leerde er behoorlijk veel van. Hoe je van een pak biscuit en een doosje roomkaas in vijf minuten een heel aanvaardbare cheesecake maakt, bijvoorbeeld. Of hoe je in een handomdraai een super quick bechamelsaus in elkaar draait. Niks geen geklooi met boter smelten, bloem garen en dan trage scheut voor scheut de melk erbij. Nee; de kok wierp achteloos 50 gram boter, 50 gram bloem plus 425 ml melk in een pan met dikke bodem, zette het gas aan (niet te hoog), roerde met een garde en het wonder voltrok zich; er vormde zich een prachtige, klontloze saus.

Inmiddels heb ik ’m zelf meermaals gemaakt en hij lukt altijd. Blijf regelmatig roeren terwijl de saus indikt, laat ’m een minuut of zeven pruttelen en garen, voeg dan peper, zout en nootmuskaat toe en proef: als-ie niet meer melig smaakt is de saus klaar.

Het is ongetwijfeld vloeken in de culinaire kerk, deze snelkook- bechamel, maar dat kan me niet schelen want hiermee heb ik onderstaande heerlijke lasagneschotel wel mooi binnen twintig minuten in de oven staan. Ready? Steady? Cook!

Voor 4 personen:

300 gram lamsgehakt

1 pak verse lasagnebladen

1 afgestreken tl pul biber (Turkse chilivlokken)

1 afgestreken tl oregano

paar blaadjes verse munt

1 pak gehakte diepvriesspinazie

bechamelsaus (zie boven)

zachte geitenkaas

amandelsnippers

Verwarm de spinazie. Fruit twee uitjes en een fijngesneden teen knoflook in wat olijfolie. Haal dit mengsel uit de pan, doe er nog wat olijfolie in en bak daarin het lamsgehakt een minuut of tien goed door.

Doe dan het ui-knoflookmengsel er weer bij, voeg zout en peper toe en de pul biber en de oregano. Laat dit zachtjes bakken, terwijl u de bechamel maakt.

Laat de spinazie uitlekken in een zeef.

Roer op het laatst een beetje verse, fijngesneden munt door het gehakt en begin dan met stapelen: leg laag voor laag de lasagnevellen, de bechamel, het gehakt en de spinazie in een ovenschaal. Ga door tot alles op is, maar eindig niet met een deeglaagje (dat wordt hard in de oven).

Leg wat geitenkaas op de lasagne, strooi er wat geschaafde amandelen over en zet ’m een half uur in de oven (180 graden).

Maandag: Klary Koopmans, dinsdag: Menno Steketee, woensdag: Roos Ouwehand, donderdag: Stéphanie Versteeg, vrijdag: Joël Broekaert of Elsje Jorritsma.