Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

Protestbaarden voor België

Het kunnen korte baarden worden, of extreem lange. Een Belgische filmjournalist en een acteur zijn een actie begonnen om hun frustratie te uiten over de regeringsonderhandelingen in hun land die nu al meer dan 200 dagen duren: ze scheren zich pas weer als een nieuwe regering de eed aflegt en ze roepen iedereen op om eraan mee te doen. Wat vrouwen kunnen doen om hun ergernis over de Belgische politiek te uiten, zeggen acteur Benoît Poelvoorde en cineast Nicolas Buytaers er niet bij in hun filmpje op internet.

Gistermiddag werd bekend dat koning Albert het ontslag van bemiddelaar Johan Vande Lanotte niet aanvaardt: Vande Lanotte had tevergeefs gewerkt aan een compromistekst om de Vlaamse en Franstalige onderhandelaars bij elkaar te brengen en wilde ermee ophouden. Nu gaat hij toch door en hij krijgt hulp van de twee politieke hoofdrolspelers, Elio Di Rupo van de Franstalige socialisten en Bart De Wever van de Vlaams-nationalistische N-VA. De Wever zegt dat er nu snel een akkoord moet komen, of de onderhandelaars moeten er echt mee ophouden. Wat er in dat laatste geval zou moeten gebeuren is onduidelijk – maar de actievoerders zullen zich dan voorlopig niet kunnen scheren.

Op de site 230111.be wordt opgeroepen mee te doen aan een betoging op 23 januari in Brussel. Die wordt georganiseerd door jongeren en één van de bedenkers is Felix De Clerck, zoon van justitieminister Stefaan De Clerck.

„Dit is de eerste grote online mobilisatie in ons land”, zegt de Leuvense socioloog Luc Huyse in een vraaggesprek.

Luc Huyse over de langdurige Belgische formatie: Drie