Dit is een artikel uit het NRC-archief

Arbeidsmarkt

President Tunesië ontslaat minister na wekenlange onrust

Een pantserwagen op het hoofdplein in Cite Ettadhamen, vlakbij Tunis.
Een pantserwagen op het hoofdplein in Cite Ettadhamen, vlakbij Tunis. Foto Reuters / Stringer

President Zine al-Abidine Ben Ali heeft vandaag zijn minister van Binnenlandse Zaken Rafik Belhaj Kacem ontslagen. Ook heeft hij toegezegd alle opgepakte betogers vrij te laten. De spanningen in het land zijn hoog opgelopen en hebben al aan 23 mensen het leven gekost.

Gisteren steeg het aantal dodelijke slachtoffers bij nieuwe protesten (fotoserie) tegen de regering. Volgens de autoriteiten gooiden de gedode jongeren met molotovcocktails en moest de oproerpolitie handelen uit zelfverdediging. In Tunis en omgeving zijn inmiddels gewapende militairen en pantservoertuigen ingezet.

Sociaal-economisch protest
Tunesische jongeren demonstreren al drie weken tegen de hoge werkloosheid (14 procent), de hoge voedselprijzen, de corruptie en het autoritaire bewind.

Betogers worden vrijgelaten
Premier Mohamed Ghannouchi liet vandaag, namens Ben Ali, op een persconferentie weten dat alle mensen worden vrijgelaten die zijn gearresteerd sinds half december, toen de protesten op gang kwamen. Een speciale commissie moet onderzoek gaan doen naar corruptie bij regeringsfunctionarissen.

Buitenlandredacteur Carolien Roelants zegt dat de maatregelen zijn genomen “om de angel uit het aanhoudende sociaal-economische protest te halen”.

“Gisteren meldden oppositiebronnen dat de stafchef van het leger, generaal Rachid Ammar, is ontslagen die zou hebben geweigerd zijn troepen opdracht te geven de aanhoudende rellen neer te slaan. Generaal Ammar zou bezwaren hebben geuit tegen excessief gebruik van geweld. Bij leger- en politie-optreden tegen betogers zijn volgens de regering in totaal 23 doden gevallen, maar volgens mensenrechtenorganisaties veel meer” - Carolien Roelants

Einde regime?
Of de protesten het einde inluiden van het regime van president Ben Ali is onzeker. Analisten speculeren daarover.