Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Rampen

Polen schuldig aan vliegramp

Polen draagt de volledige verantwoordelijkheid voor de vliegramp met de Poolse president Lech Kaczynski, op 10 april vorig jaar in het Russische Smolensk. De piloten van het toestel stonden onder druk om te landen in dikke mist en negeerden elementaire vliegprocedures.

Dit heeft MAK, de door Russen geleide internationale commissie die de ramp onderzocht, vanochtend bekendgemaakt. „We willen de waarheid publiceren, zelfs als deze heel bitter is”, zei voorzitter Tatjana Anodina op een persconferentie in Moskou. De Poolse regering bereidt een reactie een voor.

Volgens MAK speelde vooral de opperbevelhebber van de Poolse luchtmacht, generaal Andrzej Blasik, een kwalijke rol. Blasik zat in het toestel, maar stapte voor de landing de cabine van de piloten binnen. In zijn bloed is een alcoholpromillage van 0,06 procent gevonden, aldus Anodina.

Bij het onderzoek betrokken psychologen concluderen op basis van opnames van gesprekken uit de cockpit die op de zwarte doos staan dat de bemanning onder druk stond. Een topdiplomaat, Mariusz Kazan, drong bij de piloten aan op „de mobilisatie van psychologische reserves”. De piloten zouden zich zorgen hebben gemaakt over een mogelijke woede-uitbarsting van Kaczynski, die hierom berucht was.

De president was op weg naar een prestigieuze herdenkingsbijeenkomst in de Katyn-bossen, laatste rustplaats van duizenden, in 1940 op bevel van Stalin geëxecuteerde Poolse krijgsgevangenen. Bij de ramp vielen in totaal 96 doden, inclusief tientallen Poolse prominente politici.