Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Plastic zakjes uit supermarkt

Voortaan altijd een boodschappentas meenemen naar de supermarkt: de gratis dunne plastic zakjes bij de kassa’s verdwijnen de komende maanden. Alle supermarkten hebben dit afgesproken, om energie te besparen.

Tientallen miljoenen zakjes geven de supermarkten elk jaar weg. Als ze daarmee stoppen, bespaart dat 500.000 kilo plastic. De energie die nodig is voor de productie daarvan is gelijk aan het verbruik van 3.500 huishoudens, berekende de Universiteit Wageningen.

Supermarkten praten voortdurend met elkaar over milieumaatregelen. Zo overwegen ze installaties aan te leggen om warmte van koelmachines in de winkels te gebruiken voor verwarming. Ze willen van de gemeenten toestemming op andere tijden winkels te bevoorraden: dan kunnen hun vrachtwagens files vermijden.

De grote, stevige plastic tassen die klanten moeten kopen in supermarkten, verdwijnen niet. Die kun je vaak gebruiken en ze zijn dus duurzaam, stelt brancheorganisatie Centraal Bureau Levensmiddelenhandel.