Dit is een artikel uit het NRC-archief

Kranten

Piet Bakker: ‘De Pers gaat over het randje’ met nep-bericht

Gratis dagblad De Pers publiceerde vandaag een verzonnen bericht op de hele voorpagina over de cable van de Amerikaanse ambassade in Den Haag. ‘Nep nieuws, echt nieuws. We vertellen verhalen’, zegt Alain van der Horst, adjunct-hoofdredacteur van De Pers, in reactie op de eigen berichtgeving. Volgens Piet Bakker, lector crossmedia aan de Hogeschool Utrecht, gaat De Pers met de actie ‘over het randje’. Bakker:

De gewoonte van De Pers om op de voorpagina te kiezen voor een eigenwijze aanpak, wars van de waan van de dag, juich ik toe. Vanuit die gedachte kan het niet gek genoeg zijn. Maar deze keer gaan ze te ver. Dit is geen grap, maar het verspreiden van valse informatie.

Een mogelijke oorzaak van de bewust onjuiste berichtgeving ligt volgens Bakker in de benarde positie waarin het gratis dagblad zich momenteel bevindt.

De Pers is veel kleiner dan de andere gratis kranten Metro of Sp!ts. Het is moeilijk voor ze om advertentie-inkomsten te genereren. Dit zou je als een wanhoopspoging om aandacht kunnen zien.

Bakker sluit niet uit dat het door deze voorpagina “gaat roken” op de redactie van De Pers.

Serieuze redacteuren zullen hier niet blij mee zijn. Een gratis krant heeft geen reputatie te verliezen, maar de discussie binnen de krant zal wel woeden. Voor de lezer maakt het minder uit, zij hebben een veel minder nauwe band met een gratis krant dan met betaalde kranten.

De lector is teleurgesteld dat De Pers op de site niet ingaat op de reacties. Hij verwacht morgen wel een bericht.

In het verleden is De Pers ruimhartig geweest met rectificeren, zoals vorig jaar met de canard rond Oxxio. Ik verwacht morgen een prominente rectificatie op de voorpagina, anders ben ik teleurgesteld.