Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Games

Perfect voor op de iPad

Veel games worden gemaakt voor de iPhone , maar ook aangeboden op de iPad.

Dat werkt niet altijd. Daarom: 3 spellen die speciaal voor de iPad zijn ontwikkeld.

De iPad is in zekere zin een grote iPhone (waarmee je niet kunt bellen). En dat is voordelig voor softwareontwikkelaars. Want een creatie voor de iPhone is makkelijk om te zetten naar een toepassing op groter scherm. Ontwikkelaars kunnen zo snel en eenvoudig inspelen op het succes van Apple’s tabletcomputer.

Maar bekijk de games die tot nu toe voor de iPad verschenen, en je ziet dat het nieuwe formaat ook om creatieve oplossingen vraagt. Een spel simpelweg uitvergroten, zoals nu vaak gebeurt, is niet genoeg.

Aanraakgames worden bijvoorbeeld ontworpen rond de grootte van je vinger. De omvang van knoppen en spelobjecten komt ruwweg overeen met de gemiddelde vingerafdruk. Wordt een spel opgeblazen van een scherm van 3,5 inch (iPhone) naar een scherm van 10 inch (iPad), dan zijn de aanraakgebieden ineens nogal aan de forse kant.

De speelruimte uitbreiden – door als het ware vier iPhones naast elkaar te leggen – heeft ook niet altijd het gewenste effect. Games kunnen daardoor nogal onoverzichtelijk worden.

Een nog fundamenteler probleem: een telefoon heb je altijd bij je. De beste games zijn geoptimaliseerd voor korte potjes. Terwijl een tablet zich eerder voor bankgebruik leent, en dus ook voor langere spellen.

Het is daarom niet gek dat de eerste lichting iPad-games niet helemaal tot zijn recht kwam op het apparaat. Het gros was simpelweg overgezet van de iPhone naar de iPad, zonder ingrijpende aanpassingen. Inmiddels hebben gameontwikkelaars meer tijd gehad en verschijnen er steeds betere, speciaal voor de iPad gemaakte spellen.

Drie recente uitgaves die perfect op de iPad werken.