Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Economie

Opnieuw meer toerisme

Meer toeristen hebben Nederland bezocht het afgelopen jaar. Het herstel van de wereldeconomie speelt een rol, zegt het NBTC.

Het aantal buitenlandse bezoekers in 2010 is met 11 procent gestegen. Dat meldt het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC). Zo’n 11 miljoen mensen bezochten Nederland. Zij waren vooral afkomstig uit Duitsland, België en Groot-Brittannië.

Het recordjaar van 2007 wordt nu geëvenaard, vertelt een woordvoerder. Hoe dat komt? „Door het herstel van de wereldeconomie. Daarnaast was er sprake van een stijging van het aantal vliegverbindingen.” Bovendien hebben verschillende marketingcampagnes bijgedragen, zoals die rond de tentoonstellingen van Holland Art Cities. Voor 2011 verwacht het NBTC een lichte groei van het inkomend toerisme.

Het aantal binnenlandse vakanties bleef iets achter bij 2009. In totaal werden er ruim 17,7 miljoen vakanties in eigen land ondernomen, een daling van zo’n 250.000 vakanties. Deze daling wordt veroorzaakt door de afname van het aantal vaste standplaatsen, zoals eigen stacaravans of eigen vakantiewoningen. (NRC)