OM klaagt Chemie-Pack aan

Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt het bedrijf Chemie-Pack van het „handelen in strijd met de vergunning”. Dat is gisteren bekendgemaakt. Wat de verdenking precies inhoudt, was gisteravond nog onduidelijk. Wel hebben medewerkers van het OM gistermiddag een bezoek gebracht aan het woensdag afgebrande bedrijf in Moerdijk.

Chemie-Pack zei in een reactie dat het zich niet herkent in de aantijging. „Ondanks herhaalde verzoeken heeft het OM niet duidelijk gemaakt waar deze verdenking exact uit bestaat. Juist om die reden kan en wil het bedrijf op dit moment niet nader inhoudelijk reageren”, luidt de verklaring van Chemie-Pack. De directeur van het bedrijf was gisteravond ook „emotioneel niet in staat” om te reageren, zegt een woordvoerder.

Gisteren bleek verder dat omwonenden van de brand in Moerdijk, vorige week woensdag, „zeer beperkt” aan toxische stoffen zijn blootgesteld. Dat maakte het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bekend. „Dit betekent dat geen gezondheidseffecten op korte of lange termijn te verwachten zijn.” De lage blootstelling komt vooral doordat de brandweer de brand bij Chemie-Pack gecontroleerd heeft laten uitbranden, met een hoge rookpluim als gevolg. De vrijkomende stoffen hebben zich hoog in de lucht verspreid en verdund. „De concentraties op leefniveau zijn daardoor lager.”

De burgemeesters van Breda en Dordrecht, die de leiding hebben bij de afwikkeling van de grote brand, adviseren mensen met klachten of zorgen wel nog steeds om zich te melden bij de huisarts of GGD.

Op meerdere plaatsen onder de rookwolk trof het RIVM verhoogde concentraties dioxine aan. Volgens de onderzoekers zijn die echter niet ongebruikelijk in de winter. Alleen op één locatie, in de buurt van het dorp Strijensas, is een echt ongebruikelijk hoge concentratie dioxine aangetroffen. Omdat al kort na de brand het advies gold om geen groenten uit het gebied onder de rookpluim te eten, zijn inwoners daar echter „niet of nauwelijks” aan blootgesteld.