Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Zorg

Niet meer bevallen op Terschelling

Echte Terschellingers komen niet meer ter wereld. De vijf huisartsen op het eiland hebben besloten voortaan alle vrouwen voor de bevalling naar het vasteland te sturen.

De artsen hebben hiertoe besloten, omdat het niet altijd mogelijk is bij calamiteiten binnen drie kwartier een ziekenhuis te bereiken. Dit is het wettelijk bepaalde minimum in Nederland.

Voor Terschellingers staat het dichtstbijzijnde hospitaal in Leeuwarden. „Het risico is te groot om iedereen thuis te laten bevallen”, zegt Menno Swier, huisarts op Terschelling. Op de andere Waddeneilanden mogen vrouwen nog wel thuis bevallen.

Het ministerie van Volksgezondheid steunt de maatregel van de huisartsen. De verzekeraars vergoeden de kosten voor de reis en het verblijf in het ziekenhuis.

De Terschellinger huisartsen sturen vrouwen voortaan bij de eerste weeën direct naar de wal. Dan is er ruim voldoende tijd om het ziekenhuis te bereiken.

Volgens huisarts Swier hebben hij en zijn collega’s besloten te stoppen met thuisbevallingen in het licht van de hevige discussie over de hoge babysterfte in Nederland. Minister Edith Schippers van Volksgezondheid wil ook maatregelen nemen om dit terug te dringen. Het sterftecijfer van Nederlandse baby’s is een van de hoogste in Europa.

Het einde aan de thuisbevalling doet veel Terschellingers pijn. Swier: „Dat is de romantiek van het eiland. Het is traditie om boven, met de labrador in de deur, een bevalling te doen en vervolgens beneden een flinke borrel te drinken om het te vieren. Iets mooiers bestaat er niet. Terschellingers vinden dat belangrijk. Maar de romantiek wordt natuurlijk ernstig verstoord als er iets misgaat.”

Op 4.700 Terschellingers worden vijftig baby’s per jaar geboren, van wie veertig in een ziekenhuis. Van vijftien van hen begon de moeder thuis te bevallen.