Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Voetbal

Na #Twitjail misschien ook schorsing voor Babel

Twitterende Ryan Babel is aangeklaagd, maar krijgt ook steun.

„Who’s gonna visit me in #Twitjail?” Dat zette Ryan Babel op Twitter nadat hij door de Engelse bond was aangeklaagd. De Liverpool-voetballer had in een tweet kritiek geuit op scheidsrechter Howard Webb.

Zondag verloor Liverpool van Manchester United, waarna Babel (@RyanBabel) een gemanipuleerde foto van Webb in het shirt van Manchester United op zijn twitterpagina plaatste. „En ze noemen hem een van de beste scheidsrechters. Wat een grap”, was zijn commentaar. Babel vond Webb partijdig. De scheidsrechter kende in het duel een strafschop toe aan Manchester en gaf een rode kaart aan Liverpool-middenvelder Steven Gerrard. Babel kan door de FA worden geschorst.

De voorzitter van de Engelse spelersvakbond, Gordon Taylor, nam het op voor de voetballer. „Babel is in de problemen gekomen omdat hij een mening heeft”, zei Taylor. Hij vreest dat voetballers ontmoedigd zullen worden om via Twitter te communiceren met hun supporters.

Een bekende twitterblunder is die van Ajax-verdediger Gregory van der Wiel (@Gvanderwiel), in oktober 2009. Hoewel de Nederlandse international zich bij bondscoach Bert van Marwijk had afgemeld voor een oefenduel wegens een hersenschudding, bezocht Van der Wiel het concert van rapper Lil’ Wayne in Amsterdam. Trots plaatste hij de foto van zijn ontmoeting met de rapper vervolgens op Twitter, wat door de media werd opgepikt. Van Marwijk vergaf Van der Wiel het uitstapje.

Volgers van Van der Wiel konden twee jaar geleden ook lezen dat hij het naar zijn zin had tijdens zijn vakantie in Barcelona: „Bn drnk as fukkk! Ga hlemaal loss hierr.”

Coach Vanderlei Luxemburgo (@vluxemburgo) raakt in de problemen door een tweet. Hij werd door zijn club Palmeiras ontslagen omdat hij een speler had bekritiseerd.

Voor Babel is het de tweede keer dat hij in opspraak raakt na een tweet. Vorig jaar kreeg hij een reprimande van zijn toenmalige coach Rafael Benitez nadat hij had getwitterd dat hij niet bij de selectie zat. „The Boss left me out. No explanation.” Benitez gaf die ook niet. Hij reageerde later wel: „Iedereen heeft ‘een Twitter’. Het is onmogelijk om mensen te laten stoppen met praten. Het is anders dan vroeger.”

Babel zelf mag voorlopig niet twitteren van Liverpool. „#Twitterjail”, in de woorden van Babel.