Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Geopolitiek

Minstens 5 doden na nieuw geweld Abidjan

Zeker vijf burgers zijn gisteren om het leven gekomen nadat zwaarbewapende veiligheidsdiensten een buitenwijk van Abidjan, de grootste stad van Ivoorkust, hadden afgegrendeld. Vannacht werd in verschillende delen van de stad met zwaar geschut geschoten. Volgens onbevestigde berichten zouden vanochtend ook vijf leden van de veiligheidsdiensten zijn omgekomen.

Het geweld begon gisterochtend toen oproerpolitie de wijk Abobo binnenviel, waar hoofdzakelijk aanhangers van Alassane Ouattara wonen. Ouattara won in november de presidentsverkiezingen, maar de zittende president Laurent Gbagbo weigert af te treden. Inwoners van Abobo vertelden dat de politie tientallen huizen binnenviel op zoek naar wapens en dat twee mogelijke leden van een pro-Gbagbo-militie werden gedood. Volgens de staatstelevisie, die uitgesproken pro-Gbagbo is, raakten gisteren negen militairen gewond.

De VN-vredesmissie in Ivoorkust slaagde er gisteren niet in onderzoek te doen in Abobo. Een VN-patrouille van pantserwagens maakte rechtsomkeert nadat zij was tegengehouden door pro-Gbagbo-jongeren die de blauwhelmen met stenen bekogelden. De VN hebben ongeveer tienduizend manschappen in Ivoorkust.

Het is onduidelijk waar en door wie het zware geschut is ingezet dat vannacht werd gehoord in Abidjan. Rond een politiekazerne in de stad werd vanochtend eveneens geschoten.

De opnieuw oplopende spanning in Ivoorkust was gisteren aanleiding voor de president van Senegal, Abdoulaye Wade, om het pleidooi voor militaire interventie te herhalen. „Gbagbo dient hoe dan ook te vertrekken, zelfs als het moet via een militaire ingreep”, zei een zegsman van Wade. De groep van West-Afrikaanse landen ECOWAS dreigde eind vorige maand met militaire interventie als Gbagbo niet vrijwillig opstapt, maar geeft vooralsnog de voorkeur aan diplomatieke pressie. Deze week komt de premier van Kenia, Raila Odinga, voor de tweede keer naar Ivoorkust om een oplossing voor de crisis te vinden.

Ruim twintigduizend Ivorianen zijn de afgelopen weken de grens over gevlucht naar Liberia.