Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Miljoenenschade in tuinbouw

De Nederlandse tuinbouw loopt nu al miljoenen euro’s schade op als gevolg van de brand, vorige week woensdag, bij het chemische verpakkingsbedrijf Chemie-Pack in het industriegebied Moerdijk. „En dat kan nog behoorlijk oplopen als ook het consumentenvertrouwen wegvalt”, zegt provinciaal voorzitter Zuid-Holland Verhorst van de land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland.

Er heerst „grote frustratie” onder boeren over het uitblijven van een duidelijke begrenzing van het gebied waar het consumeren van groente wordt afgeraden, stelt een woordvoerder van LTO. Formeel geldt dat advies alleen voor een gebied in de omgeving onder de rookpluim die ontstond; het oostelijk deel van de Hoekse Waard, het eiland van Dordrecht en IJsselmonde. „Maar in de praktijk zit alles in Nederland op slot”, zegt een woordvoerder van het Productschap Tuinbouw. De groenten spruiten, boerenkool, savooiekool, groene kool en prei kunnen worden opgeslagen of niet meer geoogst, als gevolg van roetdeeltjes. Intussen zijn afnemers „terughoudend” geworden. Daardoor is de prijs van met name spruiten de afgelopen dagen gestaag gezakt.

De brand bij Chemie-Pack veroorzaakte een rookpluim die over een groot deel van Nederland is getrokken, blijkt uit gisteren gepresenteerd onderzoek. De meeste rook hing in het gebied vanaf Moerdijk tot Zandvoort en vanaf Moerdijk richting Gorinchem.

De eerste resultaten van onderzoek naar de effecten van de grote brand zijn „geruststellend”, zeiden gisteren de burgemeesters van Breda en Dordrecht, die de crisisteams in respectievelijk Noord-Brabant en Zuid-Holland leiden. Omwonenden van de brand zijn „zeer beperkt” aan toxische stoffen blootgesteld, aldus het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). „Dit betekent dat er geen gezondheidseffecten op de korte of de lange termijn te verwachten zijn.” Wel wordt mensen met klachten of zorgen aangeraden zich te melden bij huisarts of GGD. Vooral hulpverleners, werknemers op het industrieterrein en journalisten hebben kans gelopen op „hogere blootstelling” aan chemische stoffen, onder meer door contact met zwaar vervuild bluswater.

Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt Chemie-Pack van het „handelen in strijd met de vergunning”. Wat de verdenking precies inhoudt, wil het functioneel parket, dat zich bezighoudt met grotere fraude- en milieuzaken, nog niet zeggen. Het OM heeft gisteren de afgebrande locatie „doorzocht”. Chemie-Pack „herkent zich niet” in de aantijging. Het familiebedrijf zegt al meer dan zestig jaar „een uitstekende naam” te hebben op het gebied van opslag en verwerken van chemicaliën.

Commotie om lood: pagina 5