Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Defensie

Militaire opmars van China baart VS zorgen

China voert succesvolle proefvlucht met stealth-vliegtuig uit.

De Chinese president Hu Jintao heeft gisteren tegen de bezoekende Amerikaanse minister van Defensie Robert Gates bevestigd dat zijn land een eerste succesvolle proefvlucht heeft uitgevoerd met een stealth-vliegtuig. Deze toestellen zijn nauwelijks door radar te volgen.

Met zijn verklaring bevestigde de Chinese president de vermoedens van Gates. Nog maar een paar dagen geleden uitte deze zijn verontrusting over de snelle opmars van China op militair gebied. „We moeten goed op hen letten”, aldus Gates. „We moeten op passende wijze reageren met onze eigen programma’s.”

Overigens was Gates zelf de eerste om er op te wijzen dat zijn land nog altijd ruim voor ligt op dit terrein. Tot 2025 zullen de Amerikanen over meer stealth-toestellen kunnen beschikken dan enig ander land ter wereld. De Amerikanen maken zich ook zorgen over een nieuwe ballistische raket die de Chinezen ontwikkelen. En mogelijk zullen de Chinezen binnenkort ook over een eigen vliegdekschip beschikken.

De Chinezen putten zich intussen uit in verklaringen waarin ze onderstrepen dat ze geen bedreiging vormen voor andere landen. Hun defensie moet worden gemoderniseerd, maar is uitsluitend bedoeld voor defensieve doeleinden, betogen ze. De sussende woorden kunnen niet verhullen dat de relaties tussen de VS en China het afgelopen jaar dikwijls gespannen waren. Het wantrouwen tussen beide landen zit diep. (NRC)