Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Beeldende kunst

Louvre vraagt hulp voor aankoop Hals

Het Louvre vraagt geld aan Nederlandse ondernemers in Frankrijk voor de aanschaf van een Frans Hals. Blaise Ducos, conservator Vlaamse en Nederlandse schilderkunst van het museum, ontdekte twee jaar geleden tijdens de kijkdagen van veilinghuis Christie’s in Parijs een schilderij dat volgens hem van Frans Hals was. Christie’s was daar niet zo zeker van. De eigenaar was een Brit die het in Frankrijk bewaarde.

Ducos liet kenners uit verschillende Nederlandse musea overkomen om zijn vermoeden te bevestigen: inderdaad, dit was een onbekende Frans Hals.

Met die informatie vroeg hij de Franse overheid het werk tot ‘trésor national’ te bestempelen. In zo’n geval mag het schilderij 30 maanden niet geveild worden en krijgt het museum de tijd om het benodigde geld te verzamelen. De prijs wordt na adviezen van experts in onderhandeling met de eigenaar vastgesteld. Bedrijven die een museum steunen bij de aankoop van een ‘nationale schat’ krijgen 90 procent van het bedrag terug via de belasting.

Volgens Ducos zijn Nederlandse musea niet geïnteresseerd omdat die al twee vergelijkbare werken bezitten. Ducos vreest dat als het Louvre de Hals niet aankoopt, hij zal verdwijnen in een privécollectie in Amerika of Azië.

De Franse conservator denkt niet dat het Louvre op deze manier de sponsoring van Nederlandse musea bemoeilijkt. „Investeren in kunst is geen nationale zaak en de Franse overheid biedt bedrijven een interessant voordeel. Dit is een uniek Europees werk, dat bovendien nog nooit op de markt is verschenen. Het zal vaak aan Nederland worden uitgeleend omdat het een geheel vormt met de twee schilderijen in het Mauritshuis en het Rijksmuseum.”

Het Louvre heeft tot april om het geld bijeen te brengen.

Sabeth Snijders

Meer over de inzamelactie op louvresponsorship.com