Dit is een artikel uit het NRC-archief

Cultuur

Chocoladecakejes met ganache

Soms heb je eigenlijk zin om te kleien of zoiets, lekker iets maken. Verven. Puzzelen. Met de meccanodoos spelen. Linoleum snijden. Omdat ik geen atelier (of een kinderspeelkamer) heb, ga ik dan wel eens bakken. Dat is net zoiets. Hoewel: het lijkt eigenlijk het meest op in de zandbak spelen, maar dan lekker warm binnen.

Soms heb je eigenlijk zin om te kleien of zoiets, lekker iets maken. Verven. Puzzelen. Met de meccanodoos spelen. Linoleum snijden. Omdat ik geen atelier (of een kinderspeelkamer) heb, ga ik dan wel eens bakken. Dat is net zoiets. Hoewel: het lijkt eigenlijk het meest op in de zandbak spelen, maar dan lekker warm binnen. En met interessantere resultaten.

Je zou denk ik ook een heel grote chocoladetaart kunnen maken in plaats van cakejes, maar een schaal vol cakejes staat leuk en je kunt zo lekker dotjes glazuur op die cakejes smeren. Ik maakte 10 cakejes en hield dus wat beslag over. Dat deed ik in mijn madeleine-bakvorm. Dan krijg je kleine madeleinevormige chocoladecakejes die ik ook met het glazuur bestreek – heerlijk bij de koffie, ook wat maat betreft.

Heet het eigenlijk wel glazuur als het van chocola is gemaakt? Of moet je dan van ‘ganache’ spreken? Glazuur is (ik zocht het even op) gemaakt met poedersuiker. Ganache met room. Dus het is ganache. Klinkt wel zo chic.

Verwarm de oven op 180 graden. Zet de papieren cakevormpjes in een muffinvorm of een andere vorm voor kleine cakejes.

Smelt de boter en laat enigszins afkoelen. Doe de eieren, de crème fraîche, de olie, de stroop, de gesmolten boter en de 2 soorten suiker in een kom en meng ze niet te lang (kan ook in de keukenmachine). Zeef het meel, de cacao en het bakpoeder boven dezelfde kom en meng ze door het beslag. Voeg een snufje zout toe en het amandelmeel, roer dat er fluks doorheen.

Breek de chocola in stukjes en roer die door het beslag.

Schep het beslag in de cakevormpjes tot die vrijwel helemaal vol zijn. Zet de vormen in de oven en laat ze 20 à 25 minuten bakken, controleer dan met een breinaald of een satépen of ze gaar zijn.

Haal de cakejes uit de vormen en zet ze op een rooster om af te koelen.

Maak de ganache terwijl de cakejes in de oven staan. Hij moet afkoelen en opstijven voor je hem op de cakejes kunt smeren.

Breng de room tegen de kook aan. Breek de chocola in stukjes en leg die in een metalen kom (die koelt lekker snel weer af straks). Giet de hete room over de chocola en voeg eventueel een eetlepeltje drank toe. Roer goed tot alle chocola gesmolten is. Snij de boter in stukjes en roer die ook door de chocoladesmurrie heen. (Dit is geen gezond-en-slank-recept, voor wie dat tot nu toe nog niet helemaal in de gaten had.)

Laat de ganache afkoelen tot-ie nog wel smeerbaar is maar niet meer heel zacht. Als de substantie te zacht is druipt de chocola van de cakejes en dat staat niet mooi. Je moet het er echt lekker op kunnen smeren, met de bolle kant van een lepel.

Doe dat dus. Zet de cakejes op een mooi bord en laat de ganache verder opstijven, hij wordt echt stevig.

Nou en dan eh, opeten maar hè?

Chocoladecakejes met ganache

Voor 12 cakejes

2 (biologische) eieren

115 ml zure room of crème fraîche

80 ml zonnebloemolie

20 ml stroop

20 g boter

60 g suiker

60 g lichtbruine basterdsuiker

120 g bloem

35 g cacoapoeder

1 tl bakpoeder

40 g gemalen amandelen

200 g bittere chocola (70% cacao)

Voor de ganache

165 g bittere chocola (70% cacao)

135 ml slagroom

evt. 1 el grand marnier of whisky

35 g boter