Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

'Lage rente' voor Portugese obligatie

De Portugese regering is er vanochtend in geslaagd om 1,25 miljard euro aan nieuwe staatsobligaties in de markt te plaatsen tegen een relatief lage rente. Binnen de eurozone werd de afgelopen dagen met veel spanning naar vandaag uitgekeken. De veiling werd als belangrijke test gezien voor het wankelende Portugal. De vraag is of het land spoedig een beroep zal moeten doen op noodleningen van de Europese Unie en het IMF.

Eind vorige week piekte de Portugese tienjaarsrente boven de 7 procent. Dit geldt als een psychologisch belangrijke grens, omdat ook de regering zelf een dergelijk renteniveau eerder als „onhoudbaar” kwalificeerde. Vanochtend echter Portugal betaalde over staatsobligaties met een looptijd van 10 jaar ‘slechts’ 6,8 procent. Dat was circa 0,1 procentpunt minder dan een bij een soortgelijke veiling, begin november.

De veiling viel waarschijnlijk gunstig uit door een combinatie van verscheidene positieve signalen. De eurocommissaris voor Monetaire Zaken, Ollie Rehn, gaf gisteren aan dat overwogen wordt het euronoodfonds te vergroten. Eerder op de dag had Japan al laten weten een vijfde van de obligaties op te zullen kopen die dat fonds later dit jaar uitgeeft. Ook presenteerde de Portugese regering gisteren onverwachts meevallende begrotingscijfers.

In financiële kringen ging men er vanochtend uit dat de Europese Centrale Bank op de achterhand een belangrijk rol heeft gespeeld bij de veiling. „De veiling vanochtend werd ruim drie keer overschreven, in november was dit slechts twee keer. Dit is een duidelijk signaal dat de ECB heeft geïntervenieerd”, verklaarde schuldmakelaar Filipe Silva van zakenbank Carregosa telefonisch vanuit Porto vanochtend.

Ondertussen blijven in de nationale en internationale media de speculaties over een op handen zijnde redding van Portugal rondzingen. Zo meldde het Portugese dagblad Público gisteren dat het IMF reeds een voorbereidend technisch onderzoek voor een noodleningen is begonnen. Volgens de kwaliteitskrant zou het gaan om een bedrag van tussen de 60 en 100 miljard euro. De kwestie van noodhulp aan Portugal zou volgens de krant ook op de agenda staan tijdens Europese vergaderingen, begin volgende week.

Om besmetting naar andere eurolanden te voorkomen, staat Portugal binnen de muntunie onder groeiende druk hulp te accepteren. Verscheidene politici stelden dat er een kans is dat Portugal hulp moet vragen, maar dat de regering hierin het laatste woord heeft. ,,Andere landen kunnen Portugal niet dwingen", zei gisteren bijvoorbeeld de Nederlandse minister De Jager (Financiën, CDA) tegen RTLZ.