Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Kort nieuws Economie

UWV heeft geen geld voor begeleiding

Den Haag, 12 jan. Het UWV zal steeds vaker via websites proberen mensen aan het werk te helpen. Er is straks nauwelijks nog geld voor werkcoaches met een persoonlijke aanpak. Dat zei Joop Linthorst, voorzitter van het UWV, gisteren tijdens zijn nieuwjaarstoespraak. ICT moet de oplossing bieden nu het UWV dertig tot veertig procent van z’n budget kwijtraakt, aldus Linthorst. (NRC)

DSM verwacht winst op belang Danisco

Rotterdam, 12 jan. DSM verwacht een winst van 130 miljoen euro te realiseren wanneer het chemieconcern zijn belang van 4,95 procent in Danisco verkoopt aan DuPont. Eerder deze week werd bekend dat het Amerikaanse chemieconcern DuPont het Deense bedrijf Danisco koopt voor 6,3 miljard dollar. Danisco maakt enzymen voor de productie van voedingsmiddelen en biobrandstoffen. DSM liet vandaag ook weten geen concurrerend overnamebod te overwegen. (NRC)

Duitse economie groeit sterk in 2010

Berlijn, 12 jan. De Duitse economie is in 2010 met 3,6 procent gegroeid, bleek vandaag uit cijfers van het federale statistiekbureau van Duitsland. Het is het sterkste groeicijfer op jaarbasis voor het bruto binnenlands product (bbp) sinds de Duitse hereniging in 1990. In 2009 kromp de grootste economie in de eurozone, en de belangrijkste handelspartner van Nederland, nog met 4,7 procent. (Novum)

Heineken koopt brouwerijen in Nigeria

Amsterdam, 12 jan. De Nederlandse brouwerij Heineken breidt met de overname van twee onderdelen van de Nigeriaanse Sona Group zijn brouwcapaciteit in het Afrikaanse land uit met 3,7 miljoen hectoliter. Dat maakte Heineken vandaag bekend. De twee houdstermaatschappijen die Heineken overneemt van de Sona Group bezitten meerderheidsbelangen in de vijf brouwerijen: Sona, IBBI, Benue, Life en Champions. Heineken verkrijgt een extra brouwcapaciteit van 3,7 miljoen hectoliter. (Dow Jones/Novum)

Handelsoverschot Nederland stijgt

Amsterdam, 12 jan. Het Nederlands handelsoverschot is in november 2010 uitgekomen op 4,3 miljard euro, blijkt vandaag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het handelsoverschot was daarmee 0,8 miljard euro hoger uit dan in november een jaar eerder. Het volume van de uitvoer van goederen was in november 9 procent hoger dan een jaar eerder. De waarde van de goederenuitvoer steeg ten opzichte van een jaar eerder met 22 procent tot 34 miljard euro. Ook de invoer steeg met ruim 9 procent. (Dow Jones/Novum)