Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Terrorisme

Kort nieuws Buitenland

Soedan kan al snel van zwarte lijst VS

Washington, 12 jan. De Amerikaanse regering heeft aangekondigd Soedan mogelijk al in juli van haar lijst van terroristische landen te halen als het blijft meewerken met het referendum over de onafhankelijkheid van Zuid-Soedan. Dat heeft de Amerikaanse chef-onderhandelaar met Soedan, Princeton Lyman, gisteren bekendgemaakt. Het referendum is zondag begonnen; de uitslag wordt in de komende weken verwacht. Als Khartoum de resultaten accepteert, begint Washington onmiddellijk de procedure om het land van de zwarte lijst te halen. Een plaats op de lijst gaat vergezeld van sancties. (AFP, AP)

Clinton in Jemen om Al-Qaeda

Sana’a, 12 jan. Bij het eerste bezoek van een Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken aan Jemen sinds twintig jaar heeft Hillary Clinton gisteren haar bezorgdheid geuit over de aanwezigheid en acties van met Al-Qaeda verbonden extremisten. Clinton riep de Jemenitische regering op de anti-terreursamenwerking met de VS te versterken en harder op te treden tegen de extremisten. Sana’a beschouwt shi’itische rebellen in het noorden en zuidelijke separatisten als een groter gevaar dan het regionale filiaal van Al-Qaeda. Clinton onderstreepte dat de VS juist extreem bezorgd zijn over deze laatste groep. (AP)

EU gispt Oekraïne om vervolgingen

Kiev, 12 jan. De Europese Commissaris voor Uitbreiding Stefan Füle heeft gisteren Oekraïne gewaarschuwd dat een samenwerkingsverdrag met de EU mogelijk in gevaar komt als dat land doorgaat met het strafrechtelijk vervolgen van oppositieleden. Füle zei in Kiev dat de EU, net als de Verenigde Staten, vermoedt dat de onderzoeken tegen oppositiepolitici als Joelia Timosjenko, die het tijdens de presidentsverkiezingen in februari opnam tegen Janoekovitsj, bedoeld zijn om de tegenstanders van de regering uit te schakelen. (AFP)

Kirgizië: Oezbeken lokten pogroms uit

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 12 jan. Etnische Oezbeken in Zuid-Kirgizië hebben zelf de etnische onlusten daar, in juni vorig jaar, uitgelokt omdat zij bleven aandringen op een officiële status voor hun taal en meer politieke macht. Dat zijn de conclusies van een Kirgizische commissie die onderzoek heeft gedaan naar de toedracht van de Kirgizische pogroms in Osj en Jalalabad.