Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Kort nieuws Binnenland

Aantal 30-plussers in mbo met eenderde gestegen

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 12 jan. Het aantal leerlingen van dertig jaar en ouder in het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) is de afgelopen vier jaar met eenderde gestegen. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat vorig jaar 61.000 oudere mbo-leerlingen een opleiding volgden, voornamelijk op het gebied van gezondheidszorg en techniek. Verreweg de meeste 30-plus mbo’ers volgen de beroepsbegeleidende leerweg, waarbij de opleiding wordt gecombineerd met werk in loondienst. Minister Van Bijsterveldt (CDA, Onderwijs) wil 170.000 euro bezuinigen door de bekostiging van mbo-opleidingen voor 30-plussers stop te zetten. Het is nog onduidelijk in welke vorm deze plannen doorgaan.

Rectificaties / gerectificeerd

Correcties & aanvullingen

In het bericht Aantal 30-plussers in mbo met eenderde gestegen (12 januari, pagina 4) staat dat minister Van Bijsterveldt (Onderwijs, CDA) 170.000 euro wil bezuinigen door de bekostiging van mbo-opleidingen voor 30-plussers stop te zetten. Dat moet 170 miljoen euro zijn.

Prostituee Utrecht blijft geregistreerd

Utrecht, 12 jan. Prostituees in Utrecht blijven verplicht zich te laten registreren. Dat heeft de rechtbank in Utrecht vandaag bepaald. De grootste Utrechtse exploitant van seksinrichtingen had een kort geding aangespannen omdat hij financiële schade zou ondervinden van de registratieplicht. Volgens hem zoeken prostituees daardoor hun heil in andere gemeenten of verdwijnen ze in de illegale prostitutie. De gemeente voerde de registratieplicht eind vorig jaar in omdat er in de rosse buurt van Utrecht sprake zou zijn van mensenhandel en gedwongen prostitutie. Volgens de exploitant komt mensenhandel in de rosse buurt nauwelijks voor. De rechtbank oordeelde dat hij zijn standpunt onvoldoende aannemelijk heeft gemaakt. (Novum)

Waterstand Maas daalt, Rijn stijgt

Rotterdam, 12 jan. De waterstand van de Maas daalt, maar door regen en smeltende sneeuw in Duitsland kampt nu de Rijn met hoog water. Dat meldde Rijkswaterstaat gisteren. De afvoer van de Rijn stijgt verder naar ruim vijftien meter boven NAP bij het Gelderse Lobith, waar de rivier Nederland binnenstroomt. Rijkswaterstaat verwacht dat het peil vandaag en morgen stabiliseert, maar daarna stijgt het water mogelijk weer door verwachte regen. Maandag trad de Rijn in het westen van Duitsland al buiten zijn oevers. Het waterschap Rijn en IJssel laat een aantal uiterwaarden vollopen. De waterkeringen zijn volgens het waterschap berekend op een waterstand van 17,65 meter boven NAP. Ze verwacht dat het hoogste peil rond de 15,5 meter komt te liggen. (Novum)

Theorie bromfiets mag met 15,5 jaar

Den Haag, 12 jan. De minimumleeftijd waarop jongeren theorie-examen kunnen doen voor brom- en snorfietsen gaat vanaf deze zomer omlaag van 16 naar 15,5 jaar. Dat heeft minister Melanie Schultz (Infrastructuur, VVD) gisteren besloten. De minimumleeftijd voor het praktijkexamen blijft wel op 16 jaar. Door het verlagen van de leeftijd wordt het reserveringssysteem van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen, dat de examens afneemt, minder belast. De minister komt hiermee tegemoet aan een verzoek van de branche. (Novum)