Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Kettingzagen en romantiek

Tucker & Dale vs Evil. Regie: Eli Craig. Met: Tyler Labine, Alan Tudyk, Katrina Bowden, Jesse Moss. In: 14 bioscopen.***

Tucker en Dale zijn eigenlijk twee heel schattige hillbilly’s uit de Amerikaanse Appalachen. Geef ze een biertje in een zomerhuisje en ze zijn dik tevreden. Beetje klussen, beetje vissen, beetje dromen van een meisje.

Het is dat ze de pech hebben dat ze er nogal afschrikwekkend uitzien, Tucker met z’n schele oog, en baardaap Dale die, als hij eindelijk de moed heeft opgevat om een meisje aan te spreken, zo zenuwachtig is dat hij steun zoekt bij de buitenmaats zeis in zijn hand. Lekker geruststellend.

Wat ook niet helpt is dat zo’n beetje alles wat ze meemaken doet denken aan een scène uit een horrorfilm, van Evil Dead tot The Texas Chainsaw Massacre. Dat denken ook de studenten die het plan hebben opgevat om in de buurt van de blokhut van het tweetal hun tenten op te slaan. Vanaf dat moment is het vrij baan voor een bloederige horrorkomedie à la Scary Movie of Shaun of the Dead.

Tucker & Dale vs Evil is niet alleen een prima popcornfilm, hij is ook goor genoeg om als sterke slasher door het leven te kunnen gaan. En nooit gedacht dat een dergelijke genremix ook nog een geloofwaardig romantisch einde mee kon krijgen. Nou ja, binnen het lekker vet en over the top gebrachte universum van bloederige bijlen, geniepige houtsnippermachines, erfelijk belaste griezels en andere morbide misverstanden en vooroordelen dan, die de film vakkundig en met flair exploiteert.