Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Politie, recht en criminaliteit

Justitie: Julio Poch vloog wel in burgervliegtuigen

De Argentijns-Nederlandse piloot Julio Poch zei altijd dat hij alleen jachtvliegtuigen heeft bestuurd.

Piloot Julio Poch heeft gevlogen in passagiersvliegtuigen in de jaren dat in Argentinië ‘dodenvluchten’ werden uitgevoerd. Dat maakt de Nederlandse justitie op uit logboeken die in 2009 zijn gevonden bij doorzoeking van diens huis in Alkmaar. De Argentijnse justitie onderzoekt de betrokkenheid van Poch bij de dodenvluchten. Het dictatoriale regime van Argentinië gebruikte deze vluchten in de jaren 80 om duizenden politieke tegenstanders in zee te dumpen. De Haagse rechtbank is begonnen met de verhoren van twaalf getuigen in de zaak-Poch. Dat gebeurt op verzoek van de Argentijnse justitie, die de zaak onderzoekt. Na de getuigenverhoren neemt de rechtbank in Argentinië, waarschijnlijk volgende maand, een besluit over vervolging van Poch. (NRC)