Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

Investeerders willen nog steeds geld lenen aan Portugal

Obligatiehandelaren in Lissabon volgen de veiling vanmorgen. Foto AP / Armando Franca

Portugal heeft vandaag 1,25 miljard euro opgehaald op de kapitaalmarkt. Bij investeerders was grote interesse in de Portugese obligaties, al moet Portugal wel een hogere rente betalen dan bij een vorige veiling van obligaties.

De veiling werd algemeen gezien als een cruciale test voor het vertrouwen in Portugal en een antwoord op de vraag of Portugal uiteindelijk een beroep zou moeten doen op steun van andere EU-landen. Portugal lijkt voorlopig te zijn geslaagd voor de test, maar speculaties over noodsteun zijn nog niet verdwenen.

Onder de grens van 7 procent
De rente op obligaties met een lange looptijd ter waarde van 599 miljoen euro kwam uit op 6,7 procent, lager dan de vorige veiling eind november (6,8 procent) en onder de psychologisch belangrijke grens van 7 procent, schrijft correspondent Merijn de Waal van NRC Handelsblad. De Portugese regering zelf heeft een rente boven de 7 procent als “onhoudbaar” bestempeld. Vorige week piekte de rente enkele malen boven die grens.

Portugal haalde daarnaast 650 miljoen euro binnen met een korte looptijd (3 jaar) tegen een rente van 5,4 procent - omhoog van 4 procent bij een vorige uitgifte.

Rol voor Europese Centrale Bank
In financiële kringen ging men er vanochtend uit dat de Europese Centrale Bank op de achterhand een belangrijk rol  heeft gespeeld bij de veiling. „De veiling vanochtend werd ruim drie keer overschreven, in november was dit slechts twee keer. Dit is een duidelijk signaal dat de ECB heeft geïntervenieerd”, verklaarde  schuldmakelaar Filipe Silva van zakenbank Carregosa telefonisch vanuit Porto vanochtend.

Speculaties over noodingreep blijven.
Ondertussen blijven in de nationale en internationale media de speculaties over een op handen zijnde redding van Portugal rondzingen, schrijft De Waal:

“Het Portugese dagblad Público meldde gisteren dat het IMF reeds een voorbereidend technisch onderzoek voor een noodleningen is begonnen. Volgens de kwaliteitskrant zou het gaan om een bedrag van tussen de 60 en 100 miljard euro. De kwestie van noodhulp  aan Portugal zou volgens de krant ook op de agenda staan tijdens verscheidene Europese vergaderingen, begin volgende week. De Financial Times kwam vandaag met een vergelijkbaar bericht. Volgens de Britse zakenkrant wordt een pakket van 100 miljard euro voorbereid.
Om besmetting naar andere eurolanden te voorkomen, staat Portugal binnen de muntunie onder groeiende druk hulp te accepteren. Voor de Portugese regering komt deze Europese druk op een politiek uiterst inopportuun moment. Het land houdt over elf dagen de eerste ronde van de presidentsverkiezingen. Deze stembusgang beperkt de speelruimte van vooral de regerende socialisten sterk.