Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Geopolitiek

Internetvrijheid niet opleggen

opinext@nrc.nl

De EU moet de leiding nemen in het verdedigen van de internetvrijheid wereldwijd, vindt D66-Europarlementariër Marietje Schaake (Opinie, 5 januari). Als Schaake daarmee bedoelt dat wij die rol nu beter kunnen vervullen dan de VS, dan heeft ze helemaal gelijk. De WikiLeaks-paranoia vanuit Washington is namelijk om te lachen en schaadt het serieuze imago van de VS.

Maar ik hoop niet dat Schaake wil dat de EU internetvrijheid gaat dicteren in het Midden-Oosten en andere landen. Laat de EU hoeden over internetvrijheid in Europese landen en de VS adviseren in een internetbeleid dat past bij de vrijheid van meningsuiting. Dat is meer dan voldoende werk voor de EU.

Het wijzende vingertje van het Westen is toch niet meer zo welkom in de rest van de wereld. Internetvrijheid behoort toe aan westerse democratieën, landen die ook de vrijheid van meningsuiting hoog in het vaandel dragen. Waarom willen sommige westerlingen zo graag dat de hele wereld dat ''grote goed’ overneemt? Dat staat gelijk aan het verheffen van je eigen normen en waarden tot een universele waarheid.

Sander Linssen

Best