Dit is een artikel uit het NRC-archief

Rampen

In beeld: Haïti een jaar na de aardbeving

A child walks next to rubble of an earthquake-damaged house in downtown Port-au-Prince, Haiti, Thursday, Jan. 6, 2011. Almost one year has passed since the Jan. 12, 2010 magnitude-7.0 quake that killed more than 220,000 people and left millions homeless. (AP Photo/Ramon Espinosa)
A child walks next to rubble of an earthquake-damaged house in downtown Port-au-Prince, Haiti, Thursday, Jan. 6, 2011. Almost one year has passed since the Jan. 12, 2010 magnitude-7.0 quake that killed more than 220,000 people and left millions homeless. (AP Photo/Ramon Espinosa) Foto AP / Ramon Espinosa

In tegenstelling tot de meeste natuurrampen is de aardbeving Haïti nog niet vergeten, zegt Thea Hilhorst, bijzonder hoogleraar humanitaire hulp en wederopbouw aan de Wageningen Universiteit vanmiddag in NRC Handelsblad. “Niet door media, niet door hulpverleners én niet door donoren.” Vandaag is het precies een jaar geleden dat de hoofdstad Port-au-Prince getroffen werd. “Bijzonder was dat het een grote natuurramp was in een stedelijk gebied”, zegt Hilhorst. “En de symboliek van de aardbeving was heel sterk. Het presidentiële paleis, het parlement, het hoofdkwartier van de Verenigde Naties: alles was ingestort.” Hieronder een fotoserie over hoe het dagelijks leven er nu uitziet. En hier een fotoserie van vorig jaar.

Josef Venelle is 46 jaar oud en raakte een been kwijt tijdens de aardbeving. Marianna Bosejoune is vijftien jaar oud en raakte een been kwijt tijdens de aardbeving. Foto AFP / Hector RetamalJosef Venelle is 46 jaar oud en raakte een been kwijt tijdens de aardbeving. Marianna Bosejoune is vijftien jaar oud en raakte een been kwijt tijdens de aardbeving. Foto AFP / Hector Retamal

Marianna Bosejoune is vijftien jaar oud en raakte een been kwijt tijdens de aardbeving. Foto AFP / Hector RetamalMarianna Bosejoune is vijftien jaar oud en raakte een been kwijt tijdens de aardbeving. Foto AFP / Hector Retamal

Kettely Gadet raakte een been kwijt door de aardbeving en heeft nu een prothese. Foto AFP / Hector RetamalKettely Gadet raakte een been kwijt door de aardbeving en heeft nu een prothese. Foto AFP / Hector Retamal

Een man zoekt een jaar later nog naar waardevolle bezittingen. Foto AP / Ramon EspinosaEen man zoekt een jaar later nog naar waardevolle bezittingen. Foto AP / Ramon Espinosa

Een vrouw loopt met een naaimachine door de straten van de hoofdstad. Foto AP / Ramon EspinosaEen vrouw loopt met een naaimachine door de straten van de hoofdstad. Foto AP / Ramon Espinosa

Een man trekt een kar in de hoofdstad. Foto AP / Ramon EspinosaEen man trekt een kar in de hoofdstad. Foto AP / Ramon Espinosa

Een vrouw loopt door haar verwoeste buurt. Er hebben nog amper herstelwerkzaamheden plaatsgevonden. Foto Reuters / Eduardo MunozEen vrouw loopt door haar verwoeste buurt. Er hebben nog amper herstelwerkzaamheden plaatsgevonden. Foto Reuters / Eduardo Munoz

Een man ruimt rommel in de hoofdstad. Foto Reuters / Kena BetancurEen man ruimt rommel in de hoofdstad. Foto Reuters / Kena Betancur