Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Terrorisme

ik@nrc.nl

Over drie weken vlieg ik met negen andere gelukkigen van mijn school naar Minnesota, USA, voor een uitwisseling. Daar moet natuurlijk een visum voor worden aangevraagd. Om de vragen die ik daarvoor moest beantwoorden, heb ik enigszins gelachen.

‘Komt u om u in te laten met criminele activiteiten?’ ‘Bent u betrokken bij spionage of sabotage, terroristische activiteiten of genocide?’ ‘Was u in WO II betrokken bij vervolging i.v.m. Nazi-Duitsland?’ Nou, ik ben een onschuldig meisje van 17 jaar, ik kon gelukkig overal op ‘nee’ drukken en ik heb er ontzettend veel zin in.

Maar zijn deze vragen niet ietwat overdreven? En: zou een crimineel wél op ‘ja’ drukken?

Marissa Herder

Ook een ikje? Maximaal 120 woorden naar ik@nrc.nl