Dit is een artikel uit het NRC-archief

Weer

Het wassende water bereikt buitenwijken Brisbane

A man wades through floodwater along a street with a distant traffic sign directing him to Land St. in Brisbane, Australia, Wednesday, Jan. 12, 2011. Almost 20,000 homes in low-lying areas of the city of about two million were expected to be swamped by the time the river system it is built on reaches its expected peak Thursday. (AP Photo/John Pye)
A man wades through floodwater along a street with a distant traffic sign directing him to Land St. in Brisbane, Australia, Wednesday, Jan. 12, 2011. Almost 20,000 homes in low-lying areas of the city of about two million were expected to be swamped by the time the river system it is built on reaches its expected peak Thursday. (AP Photo/John Pye) Het stijgende water heeft inmiddels de buitenwijken van Brisbane bereikt. Foto AP

De buitenwijken van Brisbane lopen momenteel onder water. De burgemeester van de Australische stad (met 2 miljoen inwoners) verwacht dat er in totaal 20.000 huizen blank komen te staan. Vanavond Nederlandse tijd bereikt het water in de Brisbane River het hoogste punt.

Wetenschapsredacteur Karel Knip wijst er vanmorgen in nrc.next op dat de hoge waterstand een kwestie van toeval is. Op basis van klimaatmodellen kan er niet worden gesproken van toenemende risico’s voor Australië, schrijft Knip. “Eens in de dertig tot vijftig jaar wordt Australië door zware overstromingen getroffen. Nu is het kennelijk weer zover.”

De achtergebleven Brisbaners plaatsen veel foto’s op Twitter.

Een foto van het Suncorp Stadium van 7NewsSydney op TwitterEen foto van het Suncorp Stadium van 7NewsSydney op Twitter

Onze verslaggever Emilie van Outeren is in Brisbane en zal ons later vandaag weer te woord staan.Bekijk hier een fotoserie die we gisteren  plaatsten van de overstromingen.