Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Verkeer en infrastructuur

Het meest treurige wordt mooi

expo

Tekenen des/tijds

Haagse Kunstkring, Den Haag. T/m 18 januari.****

Leo van Druten is tien jaar galeriehouder in het gebouw van de Haagse Kunstkring en om dat te vieren heeft hij een zaal ingericht met werk van achttien favoriete tekenaars uit de eigen gelederen. Hij beperkte zich tot figuratieve tekeningen, maar daarbinnen is de diversiteit groot. Er is een Egon Schiele-achtig vrouwelijk naakt van Ed Valk bij, maar ook een viertal in potlood gebreide Pannelappen van Henk Molenaar. Wie de titel gemist heeft, ziet een abstracte compositie die aan het werk van Jan Schoonhoven herinnert. Vier vlakken dichtgekrabbeld met decoratieve patroontjes.

Bijna vergeten, dus goed om terug te zien: de scheve lijntekeningen met dansende teksten van de in 2003 overleden Vrij Nederland-cartoonist Jaap Vegter. Toch zijn het die somber gestemde hedendaagse landschappen die de meeste aandacht trekken.

In zwart, grijs en roestbruin heeft Verduijn het wrak van een half gesloopt huizenblok in Delft en een stukje westelijk havengebied in Amsterdam vereeuwigd. Een ongedefinieerde voorgrond van grond en gras krijgt perspectief door het afval ertussen; daarachter staan silo’s en lantaarnpalen onder een lucht van brede, grijze krijtkronkels. Door witte uitsparingen in de lucht schijnt een licht dat alles goed maakt. Als Verduijn ze tekent, worden zelfs de treurigste motregenmotieven mooi en filmisch. Hij ontkent de grauwheid en de haveloosheid niet, maar legt zich erbij neer en weet er iets van te maken.