Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Het geheim achter een avondje speeddaten

La doppia ora. Regie: Giuseppe Capotondi. Met: Ksenia Rappoport, Filippo Timi.In: 9 bioscopen.***

De stille en wat verlegen, uit Slowakije afkomstige Sonia werkt als kamermeisje in een hotel in Turijn. Om haar eenzaamheid wat te verzachten, besluit ze mee te doen aan een avondje speeddaten. Elke twee minuten komt er een man tegenover haar te zitten van wie ze moet aangeven of hij een kanshebber is. De allerlaatste man die aanschuift is oud-politieman Guido. Hij denkt de date door zijn zwijgzaamheid te hebben verknald, maar Sonia wil hem graag weer zien. Voorzichtig bloeit er iets moois tussen hen op, maar dan gooit een gruwelijke gebeurtenis roet in het eten.

Over wat er verder gebeurt in de Italiaanse film La doppia ora (‘Het dubbele uur’) is het beter om zo min mogelijk te weten. Debuterend regisseur Giuseppe Capotondi mengt elementen uit thriller, politiefilm en psychologisch drama. Actrice Ksenia Rappoport (La sconosciuta) werd voor haar rol op het filmfestival van Venetië bekroond als beste actrice. Achter haar zwijgzame voorkomen spelen zich veel dingen af, een dankbare rol voor een actrice die daar goed mee uit de voeten kan. Toch is de film niet helemaal geslaagd, omdat het scenario allerlei verrassingen in petto heeft die niet allemaal even overtuigend zijn. La doppia ora is op zijn best op de momenten dat plot en dialogen even stil liggen en Capotondi zijn acteurs observeert. Hoe Sonia een bed opmaakt, of hoe het stel gearmd langs de oevers van de Po loopt.