Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

'Gedoopte' renner toch op de baan

Baanrenner Iljo Keisse verloor vannacht met koppelgenoot Kenny de Ketele in de allerlaatste sprint de eindzege in de Zesdaagse van Rotterdam aan het Nederlandse duo Danny Stam en Leon van Bon. De Belg, verwikkeld in een gecompliceerde dopingaffaire, had van de internationale wielerunie UCI eigenlijk niet mogen meedoen en werd geschrapt uit de eindstand. Vandaag strijdt hij voor de Duitse rechter om te mogen starten in de volgende zesdaagse, vanaf morgen in Bremen.

Keisse (28) dwong vorige week na een spoedprocedure bij de rechtbank in Amsterdam alsnog startrecht af in de Zesdaagse van Rotterdam. De UCI had de winnaar van 2010 verboden mee te doen, omdat hij voor twee jaar is geschorst wegens dopegebruik. In 2008, tijdens de Zesdaagse van Gent, werden bij hem minieme sporen gevonden van het stimulerende middel cathine en HCT, een middel om andere dopingproducten te maskeren. In 2009 volgde vrijspraak, die later werd opgeschort door het internationaal sporttribunaal CAS.

De burgerrechter bepaalde dat Keisse wél mag starten tot het CAS een definitieve uitspraak doet, op straffe van een dwangsom van 50.000 euro. De UCI legt zich niet bij die uitspraak neer en verklaarde de renner uit alle uitslagen te schrappen. Keisse moet voorlopig eerst in de rechtszaal strijden en daarna pas op de wielerbaan.