Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

Europese Commissie: lidstaten moeten meer bezuinigen

Europese regeringen moeten meer bezuinigen, de pensioenleeftijd verhogen en banken minder kwetsbaar maken. Ook moeten lidstaten met grote handelsoverschotten zoals Nederland en Duitsland de binnenlandse vraag stimuleren. Dat stelt de Europese Commissie vandaag in zijn eerste Jaarlijkse Groeiraming.

Doel van de exercitie is het voorkomen van zwakke lidstaten met torenhoge schulden die met honderden miljarden euro door andere lidstaten uit de brand moeten worden geholpen, zoals Griekenland en Ierland vorig jaar. De crisis rond die landen, met name de trage totstandkoming van een reddingsplan voor Griekenland, veroorzaakte een vertrouwenscrisis in de euro als munteenheid.

Nieuwe fase in Europese samenwerking
Met de publicatie van de raming gaat de Europese integratie een nieuwe fase in, aldus commissievoorzitter José Manuel Barroso. De unie gaat namelijk steeds meer toezien op de nationale begrotingen van de lidstaten. De Commissie zal geen veto kunnen uitspreken over nationale begrotingen, maar wel waarschuwingen of zelfs sancties kunnen uitdelen. De eurocrisis vorig jaar was de aanleiding tot deze verdere samenwerking.

“Zonder forse ingrepen in de manier waarop de Europese economie functioneert”,  stelt eurocommissaris Olli Rehn (Monetair Beleid), “zal Europa stagneren en veroordeeld zijn tot een vicieuze cirkel van hoge werkloosheid, hoge schulden en lage groei.”

In februari en maart komen er weer nieuwe zogeheten ‘stresstests’ voor de banken om te zien of hoe sterk hun fundamenten zijn, hoeveel reserves ze hebben om crises te weerstaan.