Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Religie

Egypte boos om toespraak Paus

De Egyptische regering heeft zijn ambassadeur in Vaticaanstad teruggeroepen, uit protest tegen uitspraken van paus Benedictus XVI. Die zei maandag in een toespraak dat Egypte, net als Irak en Nigeria, beter zijn best moet doen om de christelijke minderheid in het land te beschermen. Ongeveer 10 procent van de 80 miljoen Egyptenaren zijn koptische christenen. Een woordvoerder van het Egyptische ministerie van Buitenlandse Zaken bestempelde de opmerkingen van de paus als „onacceptabele inmenging” in binnenlandse aangelegenheden. Gisteren schoot een Egyptische politieagent, op dat moment buiten dienst, een 71-jarige christelijke man dood in een trein in Zuid-Egypte . Vijf anderen raakten gewond. Zijn motief is nog onbekend, maar de vrouwelijke slachtoffers waren te herkennen als christenen doordat ze geen hoofddoek droegen. Op oudejaarsnacht is Egypte opgeschrikt door een zelfzame zelfmoordaanslag op een koptische kerk in Alexandrië. Daarbij vielen 23 doden. Het religieuze geweld tussen moslims en christenen in Egypte komt doorgaans voort uit alledaagse ruzies. (AP, Reuters)