Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Arbeidsmarkt

Duitsers verlaten postmarkt

De Nederlandse dochteronderneming van Deutsche Post, SelektMail, wordt overgenomen door postbedrijf Sandd uit Apeldoorn. De overname komt een dag nadat Ruud Vreeman zijn advies over de toekomst van de postmarkt had aangeboden aan de regering.

Het kabinet reageerde gisteren positief op het advies van de oud-burgemeester. Vreeman stelt dat de liberalisering van de postmarkt „een valse start heeft gemaakt”. Nieuwe postbedrijven werken met losse krachten, die bij ziekte niet worden betaald en geen pensioen opbouwen. Hij keurt dit af. Werkgevers en werknemers moeten daarom alsnog afspraken maken over arbeidsovereenkomsten voor het merendeel van de bezorgers. Overleg hierover liep eerder vast.

De vakbonden waren gisteren opgetogen, maar ook werkgeversvereniging WPN reageerde opgelucht. Door de impasse in de cao-onderhandelingen dreigde ingrijpen van de overheid. In dat scenario hadden de postbedrijven alle bezorgers per 1 januari een vast contract moeten geven.

Sandd zal alle 9.000 postbezorgers van SelektMail overnemen. Ook de 340 vaste medewerkers zullen hun baan waarschijnlijk behouden, aldus Sandd-topman Gert Jan Morsink. Hij wil niet zeggen hoeveel zijn bedrijf voor SelektMail heeft betaald.

Door de overname zijn TNT Post en Sandd de enige grote spelers op de postmarkt geworden.

Commentaar: Twee

Post moet valse start goedmaken: pagina 15