Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

Duitsers blijven langer in Afghanistan

Een Duitse soldaat in Afghanistan. Foto: AFP / Axel Schmidt

Duitsland blijft een jaar langer in Afghanistan. Er zijn nu 4570 Duitse militairen in Afghanistan, met het nieuwe mandaat kunnen er 5350 militairen worden ingezet.

De Duitse regering sprak de hoop uit dat eind 2011 met de terugtrekking kan worden begonnen. In 2014 moet de Afghaanse regering het zonder Duitse soldaten zien te redden. Het nieuwe mandaat loopt in 2012 af, dan moet er opnieuw goedkeuring van het parlement komen.

“Met dit mandaat zetten we de lijnen uit zodat we eind 2011 kunnen beginnen met de terugtrekking van de Bundeswehr” - Guido Westerwelle, minister van Buitenlandse Zaken

Duitsland heeft haar militairen gelegerd in Noord-Afghanistan, een relatief kalme regio waar de afgelopen twee jaar een toename van geweld plaatsvond.

In Nederland wordt op het moment de discussie gevoerd of er een trainingsmissie naar Afghanistan wordt gestuurd. Juist vandaag lieten westerse diplomaten aan NRC Handelsblad weten dat Nederlandse politiemensen niet nodig zijn in Kunduz, waar Duitsland de Navo vertegenwoordigt.