Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Dopingonderzoek bemoeilijkt door zelfmoord getuige

De zelfmoord van voormalige mountainbiker Alberto Léon, eerder deze week in zijn huis in San Lorenzo bij Madrid, is een tegenvaller voor de onderzoekers in de dopingaffaire Operatie Windhond. Léon (37) werd een maand geleden gearresteerd omdat hij als koerier van arts Eufemiano Fuentes een spilfunctie zou hebben vervuld in een dopingnetwerk in de Spaanse atletiekwereld. Hij gold als een belangrijke getuige en was in 2006 net als Fuentes ook betrokken bij Operación Puerto, een bloeddopingschandaal rond voetballers, atleten, tennissers en wielrenners.

Léon, die voor zijn ploeg Coronas BH nooit tot opvallende resultaten kwam, behoorde volgens de Spaanse krant El País tot de eerste drie verdachten die op 9 december 2010 werden gearresteerd door de Spaanse politie. Atletiektrainer Manuel Pascua (77) en de tot Spanjaard genaturaliseerde Ethiopische veldloper Alemayeh Bezabeh hadden die dag een afspraak met Léon voor een transfusie met in november bij de atleet afgenomen bloed. Volgens Bezabe dacht hij dat „dr. Léon” het bloed destijds had afgenomen voor een controle. Na het drietal arresteerde de politie nog elf personen, onder wie topatlete en vicevoorzitter van de Spaanse atletiekfederatie Marta Dominguez. Ook de Nederlandse atlete Adriënne Herzog, tot voor kort getraind door Pascua, werd noemd in Operación Galgo (Spaanse voor windhond).

Herzog (25), die momenteel in Nederland verblijft maar grieperig in bed ligt, verbaast zich over berichten dat zij Pascua telefonisch om het eiwithormoon epo zou hebben gevraagd. Dat zou uit telefoontaps zijn gebleken. Herzog: „Hoezo gesprekken? Heeft daar dan een verslaggever bij gestaan? Ik sprak Manuel zelden per telefoon, omdat mijn Spaans niet zo goed is. Ik zag hem vijf dagen per week. Als ik hem wat te vragen had, deed ik dat rechtstreeks. Nee, ik heb hem nooit om epo gevraagd. En die mountainbiker die zelfmoord heeft gepleegd ken ik helemaal niet. Ik had nog nooit van die man gehoord.”

Herzog, die binnenkort gaat verhuizen naar de Verenigde Staten, zegt doodziek te worden van de berichten over haar betrokkenheid in de Spaanse dopingzaak. „Het is vreselijk dat mijn naam daarmee in verband is gebracht. Ik merk dat veel berichten fout zijn vertaald uit Spaanse kranten. Of ik nog contact heb gehad met Pascua? Een paar keer, per e-mail. Maar verder wil ik niets meer over die kwestie zeggen. Ik ben er klaar mee en heb helemaal geen zin in nog meer negativisme.”