Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Doorbraak? Verkoop e-books in Nederland in 2010 verdrievoudigd

Is de definitieve doorbraak van het e-book in Nederland dan toch werkelijk een feit? Koffiedikkijkende uitgevers lijken niet meer nodig om de stelling te stutten, want in 2010 leverde eboekhuis, de met de verkoop van e-books belaste tak van het Centraal Boekhuis, meer dan drie keer meer e-books dan het jaar ervoor.

Met ruim 350.000 verkochte e-books is het een florerende branche, en dat terwijl de omstandigheden nog steeds niet optimaal zijn. „Op papier verschenen er in 2010 15.000 nieuwe boektitels, digitaal slechts 3500”, zegt Patrick Steenvoorden, manager van eboekhuis.nl. Dit relatief marginale aanbod is volgens hem op twee manieren te verklaren. „Er zijn nog geen goede afspraken gemaakt over wat een auteur betaald krijgt bij de verkoop van een e-book. Dat staat de publicatie van méér e-books in de weg. Ook de bij de uitgeverij heersende angst voor piraterij belemmert het beschikbaar stellen van meer titels.”

Aan de andere kant blijft het aantal apparaten waarop de consument een e-book kan lezen groeien. Denk hierbij aan de introductie van Apple’s Ipad of de door bol.com geïntroduceerde e-reader. Deze ontwikkeling zal de populariteit van het e-book in ieder geval niet in de weg staan.

De angst voor piraterij kan volgens Tim Kuik in ieder geval voor een deel door de uitgeverijen zelf worden weggenomen. Kuik is directeur van Brein, de organisatie die zich sinds 1 april vorig jaar (ook) sterk maakt voor het auteursrecht op e-books. „Bezitters van een e-reader willen er ook de gewenste boeken op kunnen lezen. Er moet aanbod zijn. Is dat er niet, dan loop je kans dat men gaat neuzen op sites waar de e-books op illegale wijze worden aangeboden.” Kuik is van mening dat de strijd van Brein tegen de piraterij inmiddels vruchten afwerpt. „Al zullen de hele handige vogels altijd een list vinden.”