Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

‘Nederlandse politiemensen niet nodig in Kunduz’

Afghan national policemen listen to instructions of a German federal policeman at the shooting range of the police training centre near the German Bundeswehr army camp in Kunduz, December 7, 2010. The team of German federal policemen is conducting an ongoing training program for the Afghan national police (ANP). REUTERS/Fabrizio Bensch (AFGHANISTAN - Tags: MILITARY CONFLICT)
Afghan national policemen listen to instructions of a German federal policeman at the shooting range of the police training centre near the German Bundeswehr army camp in Kunduz, December 7, 2010. The team of German federal policemen is conducting an ongoing training program for the Afghan national police (ANP). REUTERS/Fabrizio Bensch (AFGHANISTAN - Tags: MILITARY CONFLICT) Afghanen krijgen politietraining van Duitsers in de provincie Kunduz. (Foto Reuters / Fabrizio Bensch)

Nederlandse politiemensen zijn niet nodig in de Noord-Afghaanse provincie Kunduz. Ze zouden beter kunnen worden ingezet in naburige provincies, waar de behoefte daaraan groter is.

Dit hebben westerse diplomaten in het noorden van Afghanistan gezegd tegen onze correspondent Bette Dam. Het kabinet Rutte is voornemens een politietrainingsmissie naar het gebied te sturen.

Maar er zijn op het ogenblik al meer dan voldoende trainers in Kunduz, zeggen de diplomaten, die anoniem willen blijven. Ook de politiecommandant van de naburige provincie Takhar denkt er zo over. De omliggende provincies, waaronder Takhar, Badakhshan en Baghlan, kunnen volgens hen wel trainers gebruiken.

Bette Dam schetst vandaag in NRC Handelsblad een beeld van het functioneren van de politie in Kunduz:

De politie in Kunduz is verre van optimaal. Ze wordt gezien als corrupt en daarnaast zijn er veel milities en andere niet-geüniformeerde groepen. Toch is er vergeleken bij andere provincies opvallend veel aandacht voor training. De Duitsers leveren een kleine bijdrage. Een particulier bedrijf, Dyncorp, traint elke acht weken tientallen politiemannen op een kamp. En daarnaast zijn er de afgelopen zomer zo’n 800 extra Amerikaanse soldaten en commando’s naar de regio gebracht, met name om politie te trainen in de zogeheten POMLT’s, begeleidingsteams voor de Afghaanse politie.

‘Te weinig training in Takhar’
In het regionale trainingscentrum in Kunduz worden politiemannen uit de hele noordoostelijke regio getraind, maar die worden vervolgens zonder verdere begeleiding teruggestuurd naar hun gebieden, schrijft Bette Dam.

In het naburige Takhar wordt echter weinig getraind, zeggen de diplomaten. Duitsland is daar met tachtig man en komt niet aan opleiden toe. Juist in deze grotere provincie, grenzend aan Tadzjikistan, is behoefte aan functionerende politie, zegt ook lokale politiechef Shah Jahan Noori die leiding geeft aan zo’n duizend agenten. Hij krijgt steeds meer te maken “met criminelen en andere vijanden die verjaagd worden uit Kunduz”. De Nederlanders zouden hier politie kunnen trainen.

In Badakhshan, nog iets oostelijker, is het rustiger. Daar zou het Westen zelfs kunnen overwegen de politie niet met militairen maar met gewone politiemensen op te leiden, aldus de diplomaten in gesprek met onze correspondent.

‘Ga terug naar Baghlan’
En dan is er nog de provincie Baghlan, ten zuiden van Kunduz, waar de Nederlanders tussen 2004 en 2006 actief waren. De Hongaren hebben er in 2006 het militaire kamp van de Nederlanders overgenomen.

“Maar de geïnterviewden noemen hen  ’zwak’. Ook daar zijn extra Amerikanen ingevlogen om toegenomen geweld aan te pakken. ‘Ga terug naar Baghlan, daar zijn de trainers harder nodig’, zegt een van de diplomaten.” - Bette Dam, NRC


Grotere kaart weergeven