Dit is een artikel uit het NRC-archief

Cultuur

De boxer van de toekomst

Soms verlang ik terug naar de dagen waarin wij vrouwen nog korsetten droegen. Goed, waarschijnlijk zou dat verlangen wat afnemen als ik wist hoe ingedeukte ribben aanvoelen, maar het idee van een roodfluwelen bustier die zich strak om je lijf sluit, aangesnoerd door een zwetende dienstmeid die er nog eens goed haar volle vijfentachtig kilo

Soms verlang ik terug naar de dagen waarin wij vrouwen nog korsetten droegen. Goed, waarschijnlijk zou dat verlangen wat afnemen als ik wist hoe ingedeukte ribben aanvoelen, maar het idee van een roodfluwelen bustier die zich strak om je lijf sluit, aangesnoerd door een zwetende dienstmeid die er nog eens goed haar volle vijfentachtig kilo ingooit, waarna je rustig thee kan gaan drinken en kan gaan flauwvallen zonder je zorgen hoeven te maken over je buik – het heeft wel wat.

Nu hebben we corrigerend ondergoed, wat nog het beste te vergelijken is met jezelf in een huidkleurige fietsbinnenband wurmen. Wat betreft romantiek zijn we er toch wel op achteruit gegaan.

Vrouwen in Engeland schijnen in de ban te zijn van corrigerend ondergoed voor tijdens de zwangerschap; de laatste twee jaar blijken de verkoopcijfers verdubbeld. Dat begrijp ik niet helemaal: het leuke aan zwanger zijn lijkt mij dat je zonder enige gêne je buik mag laten bollen, tijdens tramritjes ostentatief op het gevaarte kan wijzen voor een zitplek en ’s avonds thuis af en toe „Oreo’s uit de broodrooster!” mag gillen, waarna je lieflijk glimlachend op je buik wijst als excuus. (Ik ben opeens wel een beetje bang dat ik na dat drie keer gedaan te hebben de baby alleen mag opvoeden).

Waar nu het corrigerende ondergoed een piek doormaakt, denk ik dat de toekomst ligt bij het aanvullende ondergoed. Het ondergoed met net dat beetje extra. We hadden natuurlijk al de kipfilet, de roze sponzige kussentjes die eenmaal in je handen vaag de behoefte tot een watergevecht aanwakkeren. Voor de komende jaren voorspel ik echter dat dit ondergoed de show zal stelen:

-The Nipple Bra:

Een bh die ervoor zorgt dat elk T-shirt dat je draagt communiceert: ‘is het de tocht of misschien jouw oogopslag?’ Een bh die de wereld een mooiere plek maakt, kortom.

-De Boodschaptas-bh:

De boodschaptas-bh is in Japan uitgevonden (hoe kan het ook anders) en doet precies wat het belooft: het is een gekleurde kanten bh, die in een paar bewegingen omgevormd kan worden tot een boodschappentas. Dit is een eco-bh: op deze wijze zeg je ‘nee’ tegen plastic zakjes. En ‘ja’ tegen het vervoeren van prei in rood kant: ook veel voor te zeggen.

-Shock Jock Flirt Brief with Male Features:

Jawel, het is een boxershort waar een plastic penis in verstopt zit. Is het voor balletdansers die voelen dat ze toch een bepaalde ‘presence’ missen? Is het voor mannen die tijdens het daggeren verzekerd willen zijn van een geweldige eerste indruk? Fout. ‘It helps to protect from zipper injury’! Natuurlijk. Dit is de boxer van de toekomst.