Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

‘Chemie-Pack had gesloten moeten worden’

Volgens hoogleraar Milieukunde Lucas Reijnders had Chemie-Pack gesloten moeten worden.  Hij zei dat vanavond in televisieprogramma EenVandaag, dat alle  inspectierapporten en vergunningen sinds 2002 in handen zegt te hebben. 

Reijnders meent dat de ‘veiligheidscultuur slecht was’ bij het bedrijf dat vorige week afbrandde. Er werd volgens hem slordig omgesprongen met de regels. Er werd meerdere malen ingegrepen door overheidsinstanties, maar er werden steeds nieuwe vergunningen aan het bedrijf verleend.

Het Openbaar Ministerie dreigde al in 2002 met sancties nadat een automatische blusinstallatie niet in orde was en het dak onvoldoende brandwerend. In 2007 bleken chemische stoffen niet juist opgeslagen, maar in de jaren daarna loste het bedrijf de problemen niet op. Vorig jaar werd Chemie-Pack nog op de vingers getikt omdat het onvoldoende voorbereid was op zware ongevallen.

Volgens de milieukundige treft de controlerende overheidsorganen blaam omdat de handhaving onder de maat was.

Morgen vindt in de Tweede Kamer een spoeddebat plaats over de brand in Moerdijk. Emile Roemer (SP) reageert in de uitzending van EenVandaag geschokt.

“Als een bedrijf zo de regels aan haar laars lapt, moet er echt hard opgetreden worden. Het is onverantwoord om zo een loopje te nemen met de regels.”

Gisteren meldde het OM dat het Chemie-Pack in staat van beschuldiging stelt. Het beschuldigde het bedrijf ervan de regels te overtreden, maar wilde niet ingaan op de exacte omstandigheden.