Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

De Pers wijdt voorpagina aan fictieve cable over het Nederlandse politieke landschap

Update (22:00): NRC.nl plaatst verzonnen nieuws van de Pers.

Dagblad De Pers ruimt vandaag haar complete voorpagina in voor een fictieve cable van de Amerikaanse ambassade in Den Haag aan Washington. Samenvatting: de Nederlanders zijn een jaar na de val van het kabinet weer terug bij af als het gaat om een missie naar Afghanistan.

De cable is niet echt. Waarom? Het is een cable van gisteren, er zitten opvallende passages in die door een Nederlander geschreven lijken (zoals ‘traditional’ waar ‘traditionele’ bedoeld wordt), een Amerikaan zou dat anders zeggen en de teksten hebben een overduidelijke knipoog, zie bijvoorbeeld de passage (hieronder) over Rutte die al zijn principes opzij zou hebben gezet.

Reactie Alain van der Horst, adjunct-hoofdredacteur van De Pers:

“We wilden met dit verhaal aangeven hoe de verhoudingen liggen tussen de VS en Nederland. Om te laten zien hoe verschrikkelijk blij ze met ons zijn. We wilden daarbij dezelfde vorm hanteren als WikiLeaks de afgelopen maanden deed. De cable is gebaseerd op bestaande wikidocumenten. Het was een manier om een verhaal te vertellen. Nep nieuws, echt nieuws. We vertellen verhalen. Enja, sommige lezers lachen en sommige lezers zijn droevig.”

De Amerikaanse ambassade geeft geen reactie, want dat doen ze nooit op cables. Mocht de Amerikaanse State Department in dit geval besluiten wél een reactie te geven, dan wordt die hier gepubliceerd. In november reageerde ambassadeur Hartog Levin wel in algemene zin op de cables van WikiLeaks.

Citaten uit de neppe cable:

“We hadden het een stuk slechter getroffen als de PvdA de verkiezingen had gewonnen. Gelukkig mislukte hun strategische zet die de regering deed vallen over Uruzgan en zitten ze nu verbijsterd in de oppositie. Partijleider Job Cohen is ongeschikt voor de hedendaagse politiek. De PvdA is tegen de missie, maar verandert direct van mening wanneer ze regeringsverantwoordelijkheid draagt of wanneer de missie afgezwakt wordt.”

“Ondanks een recordverlies bij de verkiezingen, lukte het de gewiekste christen-democratische leider Verhagen om in de regering te komen, zoals beloofd. Het loonde dat we hebben gewerkt aan steun voor toekomstige Afghaanse inzet. De opties kwamen tegemoet aan het doel van Verhagen om een ‘belangrijke Nederlandse bijdrage aan de NAVO-missie’ te leveren. Rutte lijkt alles prima te vinden. Hij gaf zijn partijprincipes op om de eerste liberale premier te worden sinds 1918.”

De Wilders-factor: “Hoewel hij [Wilders] hard is tegen de islam (Wilders schetst het als een ideologie) en het islamitisch terrorisme, veroordeelde hij de Afghaanse politiemissie, noemde het ‘een slecht idee’ en verklaarde dat ‘niet één man zou moeten gaan op een missie waar dan ook’.”

“Terwijl Wilders een sterke aanhanger is van Israël, is hij geen vriend van de VS: hij maakt bezwaar tegen de Nederlandse militaire betrokkenheid in Afghanistan en de deelname aan de Joint Strike Fighter-project. En het meest verontrustend, hij voedt angst en haat jegens immigranten. Echter, hij zal geen belemmering vormen voor de nieuwe Afghaanse missie. De ‘gedoogakkoord’-deal die hij gesloten heeft met het CDA en de VVD geeft de overheid voldoende ruimte om te manoeuvreren. Wilders houdt de VVD en het CDA in gijzeling op de meeste punten, maar tot dusver is de coalitie verbazingwekkend ver gegaan om tegemoet te komen aan de Amerikaanse belangen.”