Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Onderwijs

Busted by the Policlowns

Policemen dressed as clowns stand next to a couple detained after stealing some items from a house in the municipality of San Nicolas de los Garza, near Monterrey January 10, 2011. The policemen, known as Policlowns, are part of the police force of the municipality and visit schools in the neighbourhood as part of a program to teach children good values. They caught the couple carrying stolen items after a visit to a school. REUTERS/Stringer (MEXICO - Tags: CRIME LAW IMAGES OF THE DAY)
Policemen dressed as clowns stand next to a couple detained after stealing some items from a house in the municipality of San Nicolas de los Garza, near Monterrey January 10, 2011. The policemen, known as Policlowns, are part of the police force of the municipality and visit schools in the neighbourhood as part of a program to teach children good values. They caught the couple carrying stolen items after a visit to a school. REUTERS/Stringer (MEXICO - Tags: CRIME LAW IMAGES OF THE DAY) REUTERS

Als clowns verklede politieagenten showen op een persconferentie op hun bureau twee ingerekende dieven.

Normaal gesproken bezoeken deze ‘policlowns’ scholen om kinderen onderwijs te geven in normen en waarden. Het is onderdeel van een programma van de politie dat drugscriminaliteit onder jongeren moet voorkomen. Nu wilde het toeval dat ze vlak nadat ze een school hadden bezocht, twee dieven inrekenden.

De Mexicaanse president Felipe Calderón heeft duizenden agenten en 50.000 militairen ingezet in de strijd tegen de drugskartels die het land in hun greep houden. Sinds 2006 vielen er al zeker 28.000 doden bij drugsgerelateerd geweld.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton vergeleek onlangs de toestand in Mexico met die van Colombia twintig jaar geleden, toen de drugskartels daar zeer machtig waren.

Alejandro Poire, veiligheidscoördinator van Mexico, noemde de vergelijking onjuist.

In Colombia waren de drugskartels geïnfiltreerd in de politieke top. Dat is volgens Poire in Mexico niet het geval.

„De enige overeenkomst met Colombia is dat ook toen de drugshandel in stand werd gehouden door de vraag naar illegale drugs in de Verenigde Staten”, zo zei Poire in een reactie.